Три ъгъла са важни при заточване на рендета

Правият ъгъл при заточване на ренде нож се създава чрез балансиране на оптималния ефект върху рендосания материал с възможно най-малък откат. Ъгълът определя и необходимата сила. Общото ъглово положение на рендето е допълнено със специални ъгли на скосяване.

Ъгълът на рязане е от решаващо значение

Основният ъгъл, под който ножът за ренде удря рендосания материал, се определя от позицията му в рендето. Този клинови ъгъл обикновено е от 25 до тридесет градуса. При обичайните видове шлайфане това води до ъгъл на рязане между четиридесет и 45 градуса.

  • Прочетете също - Нека режещите ножове да се заточат по пощата
  • Прочетете също - Смяна на рендето на електрическия ренде
  • Прочетете също - Регулиране на рендето с помощта на манометъра

Специалните задачи за рендосване изискват по-високи ъгли при шлайфане. Например разкъсването на дървесина по време на рендосване на зърното може да бъде намалено чрез увеличаване на ъгъла. С всяко увеличение обаче има по-голям разход на сила. Най-високите ъгли на рязане при нарязване и изглаждане са до петдесет градуса.

Върх на острието и скосявания

Конструкцията на върха или ръба на острието не е симетрична. В повечето видове рендосащи ножове той се състои от скос и огледало. Фаската е скосената страна на острието, огледалната страна формира гладкия аналог.

Ножът за ренде е заточен в скоса и снабден с ъгъл към предния ръб. Това съответства на ъгъл на клин от 25 до тридесет градуса. Когато се вкарва ножът за ренде с фаска, насочена надолу към рендосания материал, този ъгъл "се разпространява " по въображаема линия на удар. Коницата и нейният ъгъл съответстват, така да се каже, на "вдлъбнатината" на острието, която трябва да може да се движи свободно по рендетата. Ето защо експертите говорят и за ъгъла на просвет.

Ако ножът за ренде е поставен в рендето обратно, гладката огледална страна е обърната надолу към рендосания материал. В този случай ъгълът на заострения скос няма ефект, тъй като клинът и ъглите на рязане се влияят само от позицията на рендето като цяло.

Съвети и трикове Ще намерите специална функция за рендосване на ножове, в която са наточени две скосявания. По-плоският основен ъгъл се изостря по-стръмно чрез превиване на последния участък към острието. Тук са възможни комбинации от ъгли от 35 до четиридесет градуса по степен на уголемяване на ъгъла след изкривяването. Евакуацията на стружките на рендосания материал се променя и можете да създадете по-подходящ клин и ъгли на рязане за специални рендос.