Боядисайте тъмния дървен таван в бяло

Тъмните дървени тавани излязоха от мода. Дори бившите дървени тавани в светли цветове продължават да потъмняват през годините. Нужни са известни усилия, за да ги подправите. Ще ви кажем как да го направите.

Какво ти трябва за това?

Материал на инструмента
шпатула Покривен материал
Орбитална или орбитална шлифовъчна машина (24,90 евро на Amazon *) Лента на художника
предпазни очила Шкурка разнообразна. Песъчинки
Противопрахова маска Дървена шпатула
Валяк за боядисване Уплътнител за фуги
четка Подкосъм, лак
  • Прочетете също - Боядисване на дървен таван или ламперия
  • Прочетете също - Боен таван боядисвайте само в бяло след цялостно почистване
  • Прочетете също - Боядисвайте тавана с течен дървесен чип

Как постъпвате?

1. подготовка

Мебел, подове и др. за да ги предпази от пръски. Подгответе защитни очила и маска за прах.

2. Шлайфане

Шлайфайте дървото със 100 песъчинки, ако е възможно с ексцентрична шлайфмашина, в хода на панела със зърното. Не е важно напълно да се шлайфа съществуващ прозрачен лак, а само да се загрубява повърхността. Можете да премахнете полепналия прах с влажна кърпа.

3. Ремонтни работи

Отворените фуги или пукнатини изглеждат тъмни поради падането на светлина, която изглежда особено грозна със светлите цветове. Напълнете това с еластичен уплътнител за фуги на акрилна основа. По-малки повреди могат да бъдат запълнени с шпакловка за дърво или шпатула за ремонт. Опасност! След втвърдяване отново шлайфайте.

4-ти. Грунд

Да го кажа предварително: няколко тънки слоя лак са по-добри от един дебел. Резултатът е по-равномерен и рискът от хрема е намален. Първо се нанася грунд, за да се предотврати проникването на сраствания като никотин или възможни мазнини. Боядисвайте в обителта, първо ставите, след това панелите. Винаги завършвайте боядисването на панел, за да избегнете бучки.

5. Междинна стъпка

След изсъхване на грунда трябва да се извърши междинно шлайфане. Използвайте шкурка от 180 песъчинки и я използвайте, за да изгладите леко повърхността. Отстранете отново праха с влажна кърпа и оставете да изсъхне.

6-то. Финален слой

В зависимост от желания цвят може да са необходими няколко слоя. Ако случаят е такъв, също трябва да се повтори лека междинна стъпка. Това ще направи тавана да изглежда по-гладък и дори по-късно.

Съвети и трикове Ако искате да боядисате тъмния си дървен таван в бяло, препоръчваме ви да правите това през зимата, когато влажността в стаята е много ниска. Одеялата, боядисани през лятото, могат да се свият малко през зимата поради сухия въздух. Браздата излиза леко от езика и тъмните фини ивици могат да станат видими.