Тъмен под и светла стена в банята

Цветният дизайн играе решаваща роля при планирането на банята. Трябва да бъдат включени не само личните любими цветове, но и атмосферните аспекти и пропорционалният ефект на определени цветови комбинации.

Цветен ефект на стената и пода в банята

Всеки, който вижда банята не само като необходимо съоръжение за лична хигиена, но и като уелнес място, иска да извлече възможно най-много от дизайна на стаята. За да се чувствате наистина комфортно в банята, трябва внимателно да се обмисли цветният дизайн на подовите и стенните повърхности. Той има основно влияние върху характера на стаята, в следните отношения:

  • Прочетете също - Сив под и бяла стена в банята
  • Прочетете още - Умно обзавеждане на малки бани
  • Прочетете също - Висящи снимки в банята
  • Пропорции на стаята
  • яркост

Стратегическото използване на светли и тъмни цветове може да бъде много ефективно, особено ако искате да повлияете на възприемания размер на банята. Можете да го използвате за визуално разширяване, увеличаване или компресиране на стаята. Можете също така да играете с ефекта на яркостта, като улавяте светлина със светли цветове или я абсорбирате с тъмни цветове.

Тъмен под, светла стена

Тази комбинация е подходяща за много бани. Често баните са доста малки и тесни. Ако не искате да увеличите клаустрофобичното усещане в такава стая, особено препоръчителен е лек дизайн на стена. Бяло или светло бежово визуално разширява стаята и може значително да облекчи субективното усещане за стягане. Ефектът, привличащ светлината от светлите цветове на стените, също свежда до минимум потискащата атмосфера в стаята.

От една страна, създавате атрактивен контраст с тъмен под и светли стени. От друга страна, тъмните цветове в стаята обикновено имат намаляващ ефект. Във вече малка баня това първоначално може да изглежда неудобно. Въпреки това, леките стени, съчетани с това, могат да развият техния ефект на разширяване на стаята още повече. Ето защо това решение е подходящо не само за малки бани като цяло, но и особено за бани с тясно оформление.

Стилистично, тъмният под внася елегантност в стаята, изглежда поставен и загадъчен. Въпреки това, за да се избегне мрачна атмосфера на мазето, силно се препоръчват стени в по-светъл нюанс.

Светъл под, тъмна стена

Този обратен вариант е подходящ само за по-големи, по-широки бани. С малки, тесни пропорции на стаята, от друга страна, бързо може да възникне ефект на дере, което може да има много неприятен ефект върху подсъзнанието.