Просто почистете аспиратора със сода

Във времена на връщане към старите домашни средства и „направи си сам“, содата изпитва истинско завръщане в частните домакинства. Правилно, защото въгленовата киселина сол е идеална за всички видове почистващи задачи. Например за почистване на аспиратори, замърсени с грес.

Какво може да направи содата

Содата се рекламира като мултипотентен почистващ агент във всички видове ръководства за „направи си сам“. Всъщност солта на въглена киселина, технически известна като натриев карбонат и известна също като сода за измиване, има най-добрите почистващи свойства. Откритието обаче не е ново: до преди 60 или 70 години содата е била неразделна част от всяко домакинство от средната класа.

  • Прочетете също - Почистете филтъра на аспиратора със сода за хляб?
  • Прочетете също - Почистете филтъра на аспиратора в съдомиялната машина
  • Прочетете също - Как да почистите масления филтър на аспиратора

Excursus: Содата не бива да се бърка със сода за хляб - содата е сода за пране, содата за хляб е трапезна сода! В наши дни можете да получите (измиваща) сода във всяка аптека или в добре заредени супермаркети.

Това, което прави содата толкова чудесен препарат е това:

  • добра сила за разтваряне на мазнини
  • води до почистващ разтвор без агресивни добавки
  • Много по-екологичен в сравнение с готовия за използване обезмаслител
  • евтино за купуване

Сода за почистване на аспиратора

Всяка абсорбатор трябва да се почиства редовно - в зависимост от това колко мазни са вашите навици за готвене, препоръчително е да отстранявате остатъците от мазнини от масления филтър и целия корпус 1-4 пъти годишно.

Содата е особено подходяща за почистване на масления филтър. Защото, за да се развие неговата способност за разтваряне на мазнините, тя трябва да бъде напоена. За да направите това, направете разтвор на сода на прах и вряща вода (пропорция: 1 супена лъжица сода на 1 литър вода). Металният филтър трябва да се вкара в него, докато остатъците от мазнина могат лесно да бъдат отстранени с гъбата. В зависимост от размера на филтъра за мазнини, можете да го вмъкнете в мивката или в душ или вана.

Разбира се, трудно е да поставите корпуса на аспиратора в газирана вода. Ако мастните петна по външните и вътрешните части на корпуса не са твърде упорити, все пак можете да опитате да почистите със сода: накиснете кърпа или няколко кърпи с горещата газирана вода и я залепете върху мръсните места. По този начин и на способността за разтваряне на мазнините може да се даде необходимото време.

Разбира се - методът за почистване със газирана вода изисква повече търпение, отколкото използването на готов обезмаслител - но в крайна сметка добрите неща отнемат време. И това нещо винаги е полезно за околната среда и портфейла ви!