Пробиване през емайл: Ето как работи!

Повечето емайлирани предмети имат метална сърцевина, която придава на парчето необходимата вътрешна стабилност. Независимо дали става дума за готварска печка за консерви, капак за скара или други полезни прибори: Понякога е необходимо да се пробие дупка през нея, за да се осигури подаване на въздух или да се монтира допълнителен елемент. Как работи пробивният емайл, така че материалът да не се натрошава?

Как се пробива през емайл

Ако предметът има метална страна, поставете бормашината от страната на емайла. С емайловото покритие от двете страни, залепете страната на свредлото, която ще пробие, с лента от тиксо, за да предотвратите натрошаване.

нашата препоръка

Wolfcraft 3759000 Специална бормашина за армирани със стъклени влакна пластмасови мивки (GRP) Ø 28, 32, 35
21.40 EUR Към продукта

Работете с възможно най-висока скорост и използвайте много малко натиск. За пробиване в емайл първо използвайте свредло възможно най-тънко, за да направите първия малък отвор, който след това разширявате стъпка по стъпка.

Поради това е необходимо повторно пробиване с по-голям пробивен инструмент (милиметрови стъпки). Обезкосмяването също трябва да се извършва с възможно най-малко натиск, така че емайлът да не се разцепи в последната стъпка.

Друга възможност: предварително шлайфайте емайла

За да предотвратите раздробяване, можете също предварително да смилате емайла в точката на пробиване с помощта на конична шлифовъчна глава. След това внимателно пробийте метала със свредлото за стомана.

нашата препоръка

TIMESETL 10 броя свредла за стъкло и плочки 6 мм свредло за стъкло за стъкло с титаниево покритие за...
7,99 EUR Към продукта

И в този случай е препоръчително да започнете с малък пробивен инструмент и постепенно да отваряте сондажа все по-широко и по-широко, докато се достигне желания диаметър.

Подготвителна работа чрез зърно

Можете също така да се възползвате от раздробяването на емайла за пробиване, но това изисква много такт. Поставете централен перфоратор в центъра на желания отвор за пробиване и го потупайте, докато емайлът изскочи.

нашата препоръка

HaWe 49.060 диамантена бормашина 6 мм
17,72 EUR Към продукта

В този момент вече можете да поставите свредлото и да пробиете отвора на етапи. Този метод обаче носи риск твърде много от чувствителния материал да се разцепи.

Съвети и трикове Ако искате да използвате отвора, пробит в емайла за винтова връзка, тогава определено трябва да използвате шайби. Когато завинтвате винтовете внимателно, слушайте внимателно: пукащите звуци известяват за предстоящото раздробяване.