Проточен бойлер за душ: Колко kW са полезни?

Ако системата за централно отопление не може да осигури топла вода, се използва проточен бойлер. Предлага се в различни класове на изпълнение. Често възниква въпросът колко киловата е необходим такъв бойлер за душ.

Осигурете гореща вода с проточен нагревател

Водонагревателят се нуждае от висока топлинна мощност, за да загрее водата възможно най-бързо до желаната температура. В крайна сметка това не е котел, който има резервоар за съхранение и може да осигури определено количество вода при желаната температура. Следователно ефективността на проточния бойлер е съществен фактор, особено когато относително бързо се изискват по-големи количества вода, какъвто е случаят с душ. В идеалния случай той излъчва струя вода, която не е твърде студена, но също така не е твърде гореща, която трябва да бъде оптимално закалена за душа. В идеалния случай той ще поддържа температурата постоянна на желаната стойност.

  • Прочетете също - Правилният фитинг за бойлер
  • Прочетете още - Проточният бойлер за централизирано водоснабдяване
  • Прочетете още - проточни бойлери за модерен комфорт в банята

Проточен бойлер с регулируема температура в различни класове на изпълнение

Получавате проточни бойлери с различни мощности, някои от които също се регулират, като 18, 21, 24 или дори 27 kW. Устройства с по-висока мощност трябва да се използват, ако няколко крана трябва да се захранват с топла вода. Като правило, можете да приемете, че с мощност от 24 kW можете да загреете около 12 литра студена вода до температура от почти 40 градуса по Целзий. Ако се изисква по-голямо количество вода, температурата трябва да бъде настроена съответно по-висока. За отделни кранове трябва да използвате само малки устройства с мощност по-малка от 10 kW. Те са по-малко подходящи за душ. В идеалния случай бойлерът има следните свойства:

  • лесно регулируема желана температура, например с помощта на въртящо се управление
  • достатъчна мощност от поне 18 kW, по-добре малко повече
  • подходящ за осигуряване на по-големи количества вода
  • евентуално подходящ за захранване на няколко крана за вода
  • електронна настройка на желаната температура

Какво трябва да имате предвид, когато използвате нагревател за поток

Може да ви е необходима нова захранваща линия за захранването, тъй като по-специално по-големите модели могат да изразходват няколко киловата мощност. Някои модели дори се нуждаят от 400 волта. Преди да купите, най-добре е да разберете каква мощност може да бъде предоставена на проточния бойлер или дали трябва да бъде положен нов електропровод.