Душ: премахване на червени отлагания и други замърсявания

Отлаганията и замърсяванията се натрупват във всеки душ, вана или мивка през годините. Ако не се отстраняват редовно, може дори да настъпи трайно обезцветяване. Важно е да се противодейства на тях.

Възможни причини за червени (и други) отлагания

Причините за грозните червени отлагания под душа или в други санитарни помещения могат да бъдат много. Например може да са бактерии или гъби, които намират своите оптимални условия за развитие в обикновено много влажна среда на баня. Причините за такива отлагания обаче могат да възникнат и във връзка с остатъци от сапуни, детергенти за душ или шампоани, обикновено заедно с много влага и топлина. Варовик, остатъци от сапун или други химически съединения също могат да бъдат отговорни за такива грозни отлагания.

  • Прочетете също - Елиминирайте черната плесен под душа
  • Прочетете също - Плъзгаща се душ врата
  • Прочетете също - почистване на мозаечни плочки под душа

Как можете да се отървете от тези депозити

Преди да размахате химическия клуб, опитайте да използвате доказани домашни средства за отстраняване на грозното натрупване. Ето някои възможни домашни средства, които можете да използвате за тази цел:

  • Оцетна вода
  • разредена лимонена киселина
  • дух
  • евентуално. някакъв лак, подходящ за въпросния материал
  • Препарат за изплакване, използван в съдомиялни машини

В зависимост от материала почиствайте ваната възможно най-внимателно

Винаги зависи от материала на вашата душ кабина кой почистващ препарат да използвате най-добре. Например, ако това е керамична подставка за душ, можете да я обработите доста добре с оцет. Оставете сместа от оцет и вода да влезе в сила и след това изплакнете ваната с чиста вода. От друга страна, не трябва да използвате донякъде агресивни почистващи препарати като разредена лимонена киселина за някои материали, като чувствителни към киселини душ корита от акрил или минерални отливки. В случай на вана, изработена от керамичен или стоманен емайл, може да се използва и така наречената гума за вана, с помощта на която мръсотията много често може да бъде отстранена.

Когато агресивното замърсяване засяга чувствителни материали

Трябва да бъдете особено внимателни, ако агресивните бои за коса причиняват червени отлагания или други замърсявания. Някои от материалите, използвани за направата на душ корита, са много податливи на такова замърсяване. Ако има по-дълъг контакт, агентът може дори да си изяде материала, така че вече да не е толкова лесно да се отстрани.