Преобразуване на душ: премахнете ваната и изградете душ на нивото на пода

Когато се налага ремонт на баня, може да искате да преобразувате в съвсем различен тип душ, например душ на пода, който вече няма висока тава за душ и е много удобен за използване.

Когато трябва да се модернизира стар душ

Ако трябва да модернизирате по-стария си душ, има няколко неща, които трябва да вземете предвид. Когато инсталирате душ кабина на по-късна дата, в противен случай можете да изпитате много неприятни изненади, ако например повърхността не е лесно подходяща за инсталиране на душ на нивото на пода. Трябва да обърнете специално внимание на следното:

  • Прочетете също - Поставете на плочки или поставете душ с душ кабина
  • Прочетете също - Как сами да изградите душ на нивото на пода
  • Прочетете също - Обличане и сглобяване на душ с дърво
  • Подът има ли достатъчна строителна височина?
  • Налични ли са подходящи връзки за фитингите или те трябва да бъдат преустроени??
  • Използва ли се старата дренажна тръба??

Конструктивната височина на подземната повърхност

Подът се състои от няколко слоя като суров таван, изолация, замазка, която се полага в много случаи и разбира се подовото покритие, което обикновено се състои от плочки. Ако трябва да се монтира душ кабина, който да не създава никакви препятствия при влизане, подът трябва да има съответната конструктивна височина, така че дренажната тръба и дренажът да могат да се монтират директно в пода. За съжаление това не е така в много по-стари къщи, ако например преди това е била монтирана по-висока вана и дренажната тръба е била под душовата тава. Тук може да се наложи да поставите нова дренажна тръба директно в пода, което не винаги е лесно.

Кои работни стъпки са необходими за преобразуването

Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете старите санитарни помещения и да ги изхвърлите правилно. След това трябва да се погрижите за канализационната тръба, която може да се наложи да се коригира или да се постави отново. Дренажната система, например под формата на душ канал, трябва да бъде инсталирана професионално. Ако е необходимо, трябва също да поставите свежа замазка и да смените стенните плочки и фугите. Уверете се, че има достатъчен наклон от около един до два процента към канализацията, за да може водата да изтече. За зоната на душа абсолютно се нуждаете от ново подово покритие с достатъчно уплътнение към основата и към стените. Уверете се, че фугите между стените и пода са правилно уплътнени. Може да се наложи да се инсталират и нови фитинги.