Душ: Когато влагата се натрупа зад стената

Когато инсталирате душ в баня, е важно да предпазите стените и пода от влага. В противен случай могат да се получат тежки повреди на строителната конструкция, например зад стената под душа.

Душът като така наречената влажна стая с повишена експозиция

Обикновено душът се използва редовно за лична хигиена. Това създава много влага, тъй като водата не винаги попада веднага в канализацията, но понякога също пръска по душ кабината или по стените в душа. При неблагоприятни обстоятелства може да възникне така нареченото проникване на влага, при което водата също попада зад стената и причинява там сериозни щети, които дори не трябва да се виждат в началото. Ето няколко примера за възможни щети, които могат да възникнат в резултат на проникване на влага:

  • Прочетете също - Изтичането на душ: когато стената вече е влажна
  • Прочетете още - Водната връзка за душ под мазилка
  • Прочетете също - Плъзгаща се душ врата
  • Проникване на влага при течове или фуги
  • Проникване на влага върху стена от гипсокартон и образуване на плесен
  • проникването на влага зад стените и увреждане на строителната тъкан
  • оттичането на отпадъчни води зад стената и увреждане на подовата площ

Как може да се направи перфектен печат

Във влажна зона, като душа в частност, е много важно да се създаде перфектно уплътнение, преди да се настрои действителният душ. По този начин предотвратявате отпадните води да попаднат зад стената и да причинят сериозни щети там за кратък период от време. Течните уплътнения като така наречените течни фолиа или специални душ корита или душ корита са подходящи за подовата площ. Компоненти, които се монтират под душ. Подходящи уплътнения са необходими и за преходните зони към стените и за самите стени. Например обширни повърхностни уплътнения за подовата площ и уплътнения за стени и зони за свързване на стени са подходящи за това.

Когато вече е настъпило увреждане от влага

Трябва да се уверите, че всякакви щети, причинени от влага, се отстраняват възможно най-бързо, за да се противодейства на риска от растеж на плесени. За съжаление, в много случаи е необходимо да премахнете душа и да изсушите зоните зад стените и под душовата тава и, ако е необходимо, да извършите ремонти, преди душът да бъде окончателно инсталиран отново. Повърхностните ремонти рядко водят до разумни резултати, особено ако влагата все още присъства зад стените.