Тече душ маркуч - какво сега?

Маркучът за душ може да изтече по различни причини. Не винаги е необходим нов маркуч като незабавна подмяна. В много случаи можете също да използвате няколко трика, за да затегнете отново маркуча за душ.

Пукнатини в маркуча

Варовикови отлагания или използването на неподходящи средства за обезмасляване могат да причинят пукнатини в материала на душ маркуча само след няколко години. При някои много евтини пластмасови маркучи за душ, лошото качество на материала също е причина за съкратения им експлоатационен живот. В краткосрочен план можете, разбира се, да опитате да увиете маркуч за душ, който е само леко капещ или скъсан, с висококачествена уплътнителна лента и по този начин да го запечатате. В дългосрочен план обаче едва ли ще успеете да избегнете подмяната му с нов душ маркуч в такъв случай.

Връзките често са проблем

В повечето случаи проблемът с течащия маркуч за душ се дължи на една от двете точки на свързване. Следните проблеми могат да възникнат на тези места:

  • Отлагания на вар или мръсотия
  • механични повреди поради много високо водно налягане в електропреносната мрежа
  • повредени или липсващи пломби
  • Деформации поради неправилно използване на инструменти

По време на монтажа съединителната гайка на фитинга на душа и винтовата връзка на ръчния душ всъщност трябва да се затягат само ръчно. В някои случаи обаче използването на малък тръбен ключ може да изглежда необходимо. В такъв случай се уверете, че не позволявате на прекомерните сили да действат върху конеца. В противен случай това може да доведе до деформации, които правят много трудно окончателно да стегнем отново всичко. Ако водата излезе от съединителната гайка до маркуча за душ, причината за това може да е дефектно уплътнение. Следователно трябва да проверите дали плоското уплътнение не е повредено и е поставено правилно. Можете да получите заместител за много малко пари във всеки магазин за хардуер или в Интернет. Ако дори ново плоско уплътнение е неуспешно, можете също да използвате класически коноп или модерна уплътнителна лента, за да запечатате връзките.

Проблеми поради дизайна на модерните маркучи за душ

В някои случаи душовите маркучи също изтичат, без да има пукнатини в маркуча или течащи точки на свързване. Понякога съединителите, които се натискат в съвременните пластмасови маркучи по специална техника, просто се разхлабват. Ако такъв маркуч изтече, той не може да бъде ремонтиран лесно и ще трябва да смените маркуча за душ с нов.