Парапетите от неръждаема стомана обикновено ръждясват само отвън

Ако парапет от неръждаема стомана ръждясва, причината може да е неправилно избрана сплав или външни влияния. В допълнение към механичните повреди на оксидния слой, чужди частици метал и мръсотия, които са ударили отвън, също могат да доведат до ръжда, което обикновено се нарича флеш.

Ръждата се утаява на повърхността

Дали парапет от неръждаема стомана ръждясва или не зависи в повечето случаи от местните условия на строителната площадка. Двата най-типични задействания са съдържащите сяра отработени газове от автомобила и частици от пътна сол във въздуха. Опитните монтажници на перила знаят, че трябва да използват високолегирана неръждаема стомана V4A в близост до оживени пътища, магистрали, влакови маршрути, а също и в водосборния басейн със солена вода.

  • Прочетете също - Поддържане на парапет от неръждаема стомана
  • Прочетете също - Нежно почистете парапетите от неръждаема стомана
  • Прочетете също - Полиране на парапети от неръждаема стомана: Ето как отново блести

Ако неръждаемата стомана ръждясва, в повечето случаи външната причина е решаваща. Видовете от неръждаема стомана с по-ниска сплав сами по себе си не ръждясват, а по-скоро образуват по-добра „писта за излитане и кацане“ на повърхността си за атаки от други вещества. Повърхността, която е твърде грубо шлифована, може да има същия ефект. При шлайфане и полиране на неръждаема стомана, пасивиращият оксиден слой не трябва да се нарушава, дори и с четки.

Твърде много и неправилна грижа може да доведе до обратен ефект

Очевидно на пръв поглед съветът звучи абсурдно да не се поддържа парапет от неръждаема стомана твърде много и често. Най-силната защита на неръждаемата стомана срещу ръжда е пасивният слой, който се образува чрез окисляване. Ако се използват прекалено агресивни почистващи препарати и механични сили за отстраняване на ръждата, тази способност да се предпазите ще бъде нарушена.

Повторното шлифоване на парапет за отстраняване на филма от ръжда трябва да се извършва с минимален размер на зърната 600. Процеси като ецване или електрополиране са по-малко обещаващи, тъй като те също така влошават образуването на пасивния слой. Високолегиран парапет от неръждаема стомана трябва да се полира около два пъти годишно.

При избора на продукти за грижа е от съществено значение да се гарантира, че те са без хлориди и без желязо. Мариноването не трябва да бъде прекалено агресивно и трябва да се внимава за пълно отстраняване и изсушаване на повърхностите от неръждаема стомана след мерките за грижа.

Съвети и трикове Защитете парапета си от неръждаема стомана, особено през зимния сезон, като нанесете защитни спрейове като Caramba или WD-40. Спрей филмът, който трябва да подновявате на всеки две седмици, предотвратява образуването на светкавична ръжда от частици сол на пътя.