Избелващо дъбово дърво

Можете също така да избелите дървото сами, ако имате малко умения и да продължите внимателно. В тази статия ще разберете подробно къде може да има смисъл да се избелва дървесината, кои избелващи агенти се използват за нея и как се използват правилно.

Цел на избелването

Целта на избелването е да изсветли или поправи много тъмни видове дървесина - например дъб. Това може да се наложи при следните поводи:

  • Прочетете още - Работа върху дъб
  • Прочетете също - дъбово дърво
  • Прочетете също - дъбово дърво - какви грижи?
  • ако дърво или мебел трябва да бъдат боядисани в по-светъл цвят от оригиналния дървен тон
  • ако дървото е оцветено (петна от вода, петна от стъклени ръбове)
  • ако дървото обикновено е с неравномерен цвят (поради употреба)

Белина за дърво

Двукомпонентните избелители обикновено се предлагат за домакинство. Тези избелващи средства се състоят от комбинация от натриев хидроксид като избелващо средство и специално оцветяване. Реакцията се осъществява само когато и двата агента влязат в директен контакт един с друг върху дървото и започнат да реагират.

Избелване с водороден прекис

Водородният прекис се използва и за избелване в други области. Обикновено можете да го получите в аптеката. Уверете се, че избелващият ефект на водородния прекис е особено силен, той придава на дървото интензивна светлина. Ако се съмнявате, използвайте по-малко концентриран разтвор (в аптеката се предлагат до 12% разтвори на водороден прекис).

Предимство на водородния прекис

Лесен за използване, обикновено само няколко работни места, необходими за желания резултат. Евтино за получаване, без остатъци. В рамките на 48 часа остатъците от водороден прекис обикновено се превръщат в кислород и се изпаряват. След това по-нататъшното лечение може да се проведе без никакви проблеми.

Недостатък на водороден прекис

Недостатъкът е в силния избелващ ефект: трябва да нанасяте много внимателно и равномерно, пръски и неравномерно нанасяне бързо се виждат в крайния резултат.

Избелване с оксалова киселина

Оксалова киселина (детелинова киселина, детелинова сол) е агент, който може да се използва не само за премахване на ръжда, но и за избелване. Ефектът не е толкова силен, колкото при водородния прекис, но оксаловата киселина е особено вредна за здравето. След избелването остатъците от белина трябва да се измият с топла вода.

Съвети и трикове Когато работите с водороден прекис и особено с оксалова киселина, е от съществено значение да носите подходящо и стабилно защитно оборудване: облекло с дълги ръкави, защитни очила, възможно най-дебели ръкавици; защитата на дишането се препоръчва и за оксалова киселина.