Дъбово дърво - каква цена плащате?

Дъбът е не само най-твърдата и качествена домашна дървесина, но и най-скъпата. В тази статия можете да разберете подробно кои цени обикновено се дължат на дъб и кои ценови разлики има - също и на други видове дървесина.

Цени за нарязан дървен материал

Що се отнася до нарязания дървен материал, цените вече показват високата стойност на дъба. Разликите в цените обаче също са ясно разпознаваеми тук, в зависимост от специалните дървесни качества на дъба. За нарязания дървен материал, в зависимост от размерите и дебелината, цените варират между около 950 и 1.Излезте до 500 EUR на м³. Особено висококачествените дървета обаче могат да съдържат до 1.800 EUR на м³.

  • Прочетете още - Работа върху дъб
  • Прочетете още - Избелване на дъбово дърво
  • Прочетете също - дъбово дърво

Дъб на пара

Парен дъб обикновено е значително по-скъп от неспарения дъб. Във всеки случай цените над 1.400 EUR на м³, в зависимост от размера, до 1.800 EUR за m³ са необходими.

Червен дъб

По правило червеният дъб се среща малко по-рядко в търговията с дървен материал като нарязан дървен материал и поради по-ниската си стойност той е и по-евтин. Цените тук са предимно в диапазона между 850 и 1.200 EUR за m³ за нарязан дървен материал. По-бързият им растеж гарантира и по-ниската цена.

Дъбово дърво като дърва за огрев

Като дърва за огрев, дъбът е една от най-добрите дървета на разположение поради високата си твърдост и продължителното време на горене. Той отделя точно толкова топлина на кубичен метър, колкото буковата дървесина, но е значително по-тежка.

Сравнение на цени дъб - бук

Вид дърво - цена на появата
Дъб (среден) 30 - 40 EUR на rm
Резервирайте Централна Германия 28 - 35 EUR на rm
Резервирайте Южна Германия 30 - 40 EUR на rm

В зависимост от местоположението, дъбовото дърво като дърва за огрев понякога може дори да бъде по-евтино от буковите трупи. Но обикновено е по-трудно да се постигне качество на индустриалното дърво и дърва за огрев.

Цени като трупи

Ако обаче купувате дървото като дърво за багажник, почти винаги трябва да ровите по-дълбоко в джобовете си, когато купувате дъб. Докато при буковата дървесина дори много висококачествената дървесина от багажника обикновено струва не повече от 85 - 110 EUR на метър, при дъба цените започват само там и достигат до 350 EUR на метър. Само много по-лоши качества на CD класа са около 75 - 90 efm.

Съвети и трикове Ако търсите евтина дървесина като дърва за огрев за преходния период и не се нуждаете от дълго време на изгаряне, можете също така да използвате иглолистни дървета като бор без проблеми. Въпреки съдържанието на смола, тези гори обикновено могат да се изгарят в затворени комини без никакви проблеми, стига да не тлеят. Те са особено подходящи и като разпалване, тъй като бързо отделят много топлина.