Изхвърляйте картонените кашони в органични отпадъци - възможно ли е това?

Картонените яйца са един от характерните отпадъци, които възникват в ежедневието. В зависимост от консумацията на яйца, ще трябва да се справите с много картонени кутии. Тъй като те са направени от картон, мнозина се чудят дали могат да се изхвърлят в органични отпадъци като вестник. Отговорът на това ще получите в тази статия.

Картонени кутии за яйца, разрешени в органични отпадъци?

Ако сте загрижени за изхвърлянето на картонени кутии в органичните отпадъци, за съжаление ще трябва да ви разочароваме. Тъй като това са картонени опаковки, те не са подходящи за органични отпадъци. Докато яйчените черупки могат лесно да бъдат хвърлени в органичните отпадъци, това не е случаят с картонените кутии.

Картонените кутии не гният толкова бързо, колкото вестникарската хартия, което означава, че трябва да се рециклират отделно. За да се избегне този проблем, кашоните с яйца трябва да се изхвърлят правилно, за да не се губи излишно енергия за рециклиране. Поради тази причина трябва абсолютно да избягвате да хвърляте картонените кутии в зеления кош.

Изхвърляйте картонените опаковки за яйца правилно

1. Проверете опаковката

Картонените кутии за яйца трябва да се изхвърлят по правилния начин. Ето защо е важно да проверите опаковката за използваните материали. Не всеки кашон за яйца е направен изцяло от картон. Някои етикети могат да бъдат направени от пластмаса, която не трябва да попада в кошчето за хартия. Дори картонените кашони на някои дискаунтери се предлагат само в пластмасови опаковки.

Останки от яйца, които са се счупили вътре в кутията, са също толкова проблематични. Яйчните жълтъци и белтъците трябва да се изхвърлят по различен начин от обикновения картон и пластмаса. Тези кашони за яйца се изхвърлят в общите отпадъци, защото са мръсни.

2. Смачкване

Ако ви останат много картонени кашони, можете да ги накъсате. Това намалява използваното място в кошчето. Можете също така да ги включите един в друг.

3. Повторно използване

Не е нужно да изхвърляте картонените кашони веднага. Ако нямат остатъци от яйца, все пак можете да ги използвате за пазаруване, ако изберете насипни яйца. Разсад може да се отглежда и в отделните отделения на картонените кутии. Друга възможност е да се използва в компост. Тъй като компостът отнема много време да изгние, картонът се разлага едновременно. В същото време предпазва от прекалено много влага при гниене.