Черупки от яйца - принадлежат към органичните отпадъци?

Що се отнася до изхвърлянето на яйчени черупки, мнозина се чудят дали те ще бъдат изхвърлени с остатъчни отпадъци или органични отпадъци. Причината са минералите в черупката на яйцата, които не са органични. Следователно има различни мнения по проблема. Можете да разберете от нас дали можете да поставите яйчени черупки в кошчето за органични отпадъци.

Органични отпадъци или не?

Не се притеснявайте, черупките на яйцата принадлежат към органичните отпадъци, точно както другите животински отпадъци. Няма значение какъв тип корпус, размер или тип яйце е. Дори не е нужно да настъргвате яйчените черупки, преди да ги изхвърлите. Трябва само да се уверите, че никакви вещества като пластмаса или подобни не се придържат към тях. От друга страна, перата не са проблем, тъй като те също се разлагат и поради това могат да се използват отново.

Съвети за изхвърляне

1. Проверете етикета

Ако сте купили цветни яйца, не забравяйте да проверите етикета върху картонените кутии, преди да ги изхвърлите. В днешно време яйцата се оцветяват само с хранителни оцветители, което не е проблем за органичните отпадъци. Има обаче изключения, особено ако носите яйца от чужбина. На опаковката е посочено дали е оцветител за храна.

Ако случаят е такъв, можете да поставите цветната кора в органичните отпадъци. Ако вместо това са неорганични оцветители, черупките на яйцата трябва да се изхвърлят с остатъчните отпадъци.

2. Не в картонената кутия за яйца

Нямате право да изхвърляте яйчени черупки в картонени кутии. Тъй като това са картонени кутии, те не гният в органични отпадъци и поради това не могат да бъдат рециклирани правилно. Така че не забравяйте да извадите яйчените черупки от кутиите, преди да ги изхвърлите. Също така трябва да внимавате да не оставяте белтъци или жълтъци да попаднат в картонените кутии, в противен случай те вече не са подходящи за макулатура.

3. Компостиране

Като алтернатива на изхвърлянето му в органични отпадъци, можете лесно да поставите яйчените черупки върху компоста. Черупките на яйцата са добър източник на минерали като вар и следователно са чудесни за компост. Уверете се, че шушулките отнемат около две години, за да изгният напълно и могат да се използват в компост. Можете дори да използвате картонените кашони като материал за изсушаване на компоста.