Свойства на неръждаема стомана и алуминий в сравнение

Неръждаемата стомана и алуминият са два метала, които се използват в строителни проекти „или-или“ или „и-и“. Докато теглото често е фокусът при вземане на решение за движещи се части, комбинацията често има смисъл за твърди строителни проекти. Прякият контакт обаче не винаги е без риск.

Защита от корозия и ръжда

При много метални конструкции възникват някои ключови въпроси относно свойствата на въпросния материал. Поведението на корозия е много важно, особено когато се използва на открито. Докато неръждаемата стомана не винаги е без ръжда, алуминият се предпазва от нея чрез окисляване.

  • Прочетете също - магнетизирайте неръждаема стомана
  • Прочетете също - Теглото на типичните компоненти от неръждаема стомана
  • Прочетете също - Неръждаема стомана за отстраняване на котлен камък

По принцип върху алуминия няма ръжда. В случай на високи пропорции на легиращи партньори, способни на корозия, обаче е възможно замъгляване на повърхностите. Ако се чудите дали да използвате алуминий или неръждаема стомана, трябва да изберете вариант, устойчив на ръжда от различните видове неръждаема стомана.

Както алуминият, така и неръждаемата стомана могат да бъдат защитени от външен оксиден слой. Докато едно от предимствата на алуминия е, че той може да бъде обработен както електромагнитно, така и химически, анодирането на неръждаема стомана е ограничено до химическия вариант, потапяне в химическа баня по време на полиране.

Свържете металите помежду си и помежду си

Друг важен момент, когато ни питат за по-изгодния метал, е способността да се създават стабилни връзки в конструкцията. И двата метала могат да бъдат заварени, при което неръждаемата стомана може да бъде свързана добре и алуминият трябва да отговаря на определени изисквания за сплав.

Ако искате да заварявате алуминий, трябва да изберете втвърдена сплав. Алтернативно, алуминият също може да бъде запоен. По принцип неръждаемата стомана се заварява по-лесно и лесно. Когато се съединяват алуминий и стомана, освен професионалното заваряване, трябва да се обърне особено внимание на "капсулирането " на двата материала един пред друг, за да не се насърчава така наречената контактна корозия.

Тегло и стабилност

Специфичното тегло на алуминия е около една трета от теглото на неръждаемата стомана. Въпреки относително ниската плътност на алуминия, металът има подобна стабилност като неръждаемата стомана.

Съвети и трикове Когато избирате метала за задачи по пренос на топлина, обърнете внимание на специфичните свойства на алуминия, който може да има някои недостатъци, например под формата на радиатори.