Стара GRP лодка не винаги може да бъде възстановена

Ако искате да възстановите стара лодка от фибростъкло (GRP), първо трябва да потърсите структурни повреди. Всички нежелани отвори, дупки, пукнатини и вдлъбнатини трябва да бъдат проверени за тяхната причина. Ако GRP покаже вътрешни повреди като образуване на мехури или разлагане, възстановяването може да не си струва.

Повърхностни повреди

Повърхностните повреди като чипс и натрошена боя или гел лак са приемливи и могат да бъдат възстановени. Решаващият фактор е дълбочината на "нараняванията ". Оптичните щети обикновено са ограничени до слоя гелкоут. За реставрацията обикновено е достатъчно цялостно опесъчаване на повърхностите.

  • Прочетете също - Цените на GRP панелите са объркващи
  • Прочетете също - Пробийте GRP и постигнете гладки ръбове на отвори
  • Прочетете също - Поддръжката на GRP е малко работа

Ситуацията е различна, когато се открият пукнатини. Те трябва да бъдат проследени и проверени за дълбочина. Ако посегнете към изграждането на GRP, трябва да се очакват мащабни ремонтни дейности. Това може да доведе до ново ламиниране.

Лодка на повърхността

Почти всички повреди на горния воден корпус могат да бъдат отстранени с един или два слоя ламинат, изработен от стъклен плат или рогозки от стъклени влакна. Листът на корпуса със закрепващото устройство за извънбордовия мотор в повечето случаи трябва да бъде заменен от нов морски шперплат, който също може да бъде ламиниран с няколко слоя.

GRP е пестелив материал, който може да се реже, реже и смила относително лесно. Предпоставката е правилното използване на инструменти и режещи, трионни или фрезови остриета. По-малките прекъсвания или дупки във фюзелажа могат да бъдат затворени чрез пълнене. Ако гел лакът е видимо лош или непрофесионална обработка от предишния собственик, трябва да се извърши пълно отстраняване.

Подводна лодка и осмоза

Подводната зона е от решаващо значение за лодката. Ако се изисква ремонт на фюзелажа, причината и степента на предишните повреди трябва да бъдат надеждно оценени. Ако има съмнение за осмоза или е било разпознато веднага, от съществено значение е технически надеждната преценка.

Ако има видими мехурчета, целият подводен корпус трябва да бъде сканиран за подутини. В зависимост от броя на индикаторите за осмоза, по време на възстановяването трябва да се очаква съответното отстраняване. Ако има повече от пет блистера на квадратен метър, трябва да приемете сложен, отнемащ време и скъп цялостен ремонт.

Съвети и трикове За възстановяването на лодка на метър дължина, изчислете с минимум една седмица.