Гравирането на ламаринен покрив е в миналото

В съвременната и съвременна технология за обработка покривът от ламарина вече не се обработва с опасния, застрашаващ здравето и силно замърсяващ процес на ецване. Офортът се използва почти само за малки прецизни компоненти и инструменти. Тъй като ламаринените покриви често са били гравирани в миналото, възстановяването е изключение.

Изискват се някои от най-токсичните известни вещества

Ако разгледате списъка със следните вещества, с които се гравират ламарина и стомана, бързо ще разберете защо тези вещества се използват само в много ограничена степен за металообработване:

  • Етанол
  • Оцет от дърво
  • Калиев йодид
  • Живачен хлорид
  • азотна киселина
  • Сребърен нитрат
  • Винена киселина

В по-ранни времена, когато е имало малко общо съзнание за опасностите за здравето и околната среда, ламаринените покриви често са били гравирани. Наред с други неща, оптичният вид на покривите на кулите на замъка, господарските вили и дворцовите сгради беше популярен.

Имаше и техническото предимство от възможността да се спести отнемащ време ръчен труд. Машини за рязане и щанцоване все още не са съществували и импрегнирането с метални покрития е неизвестно. Допълнителен аргумент по отношение на технологията на обработка е несъществуващото механично влияние.

За покривите от ламарина се прилагат различни приоритети

Офортът на ламарина може и се извършва само в затворени вериги. Гравираната ламарина развива някои свойства, които в по-голямата си част играят само подчинена роля в ламаринен покрив. В икономически план офортът е един от най-евтините процеси, освен гигантския екологичен отпечатък, който не се взема предвид при изчислението.

При офорт няма натъртвания, както при други техники на обработка и не се получават напрежения в материала. Електрическото поведение и всички механични свойства на листа остават непроменени. На ламаринен покрив резки и шевове са доста маловажни, стига да са спретнато обработени.

Ецването може да се ускори и засили от електрохимични и галванични процеси, при които химическите реакции се усилват чрез подаване на постоянен ток. Ецването на ламарина изпълнява много важни функции в прецизната механика, но не е необходимо при съвременните ламаринени покриви.

Съвети и трикове Развитието в науката за материалите и техниките за обработка сега ви предлага множество алтернативи на офорта. Вашият ламаринен покрив от алуминий, неръждаема стомана, мед, поцинкована стомана или цинк може, ако ролковият шев е заварен и сгънат, да постигне експлоатационен живот до сто години, без да е отговорен за натрупването на силно токсични опасни отпадъци.