Боядисайте фурнир, без да го шлайфате първо

Ако фурнирът е добре запазен, той може да бъде боядисан, без да се шлайфа първо. Това е изгодно в много случаи, тъй като дървеният фурнир, някои от които с дебелина само 0,4 милиметра, може бързо да се повреди. За да се осигури адхезия на свежата боя, трябва да се извърши много щателно почистване. Малък трик също помага.

Що се отнася до мебелите, понякога дори задава стила

Често възниква въпросът дали фурнированото дърво може да се боядисва, без да се шлайфа първо. Работата е забележимо по-лесна, особено с много фурнировани мебели.

  • Прочетете също - Подгответе правилно фолирани мебели, като шлайфате и боядисвате
  • Прочетете също - Боядисване на фурнировани мебели, без да се налага първо да ги шлайфате
  • Прочетете също - боядисайте врати, без първо да ги шлайфате

Ако възнамерявате сами да създадете изтъркан шик, старият фурнир може дори да поддържа желания ефект. Когато боядисвате мебели с креда, старата повърхност също може да бъде интегрирана в новия външен вид чрез неравномерни покрития.

Основно почистване

Повърхностите се шлайфат, за да се подобри адхезията на свежа боя или лак. При избора на цветовия тип акрилни лакове на водна основа могат да се нанасят и върху гладки, необработени повърхности. Основното почистване е от съществено значение.

За цялостно отстраняване на мазнините върху фурнира могат да се използват следните вещества:

  • ацетон
  • Алкохол за разтривки
  • Течност за миене (за пластмасов фурнир)
  • оцет
  • Оцетна есенция
  • петно
  • Петролен етер

Фурнирът обикновено е залепен към основата като многофункционален панел. Първо, трябва да се тества ъгъл с почистващ агент, за да се види дали лепилото се отделя. След като тестовата повърхност е напълно потопена, трябва да изчакате няколко часа, за да видите дали трайността се променя поради накисването във фурнира.

Ако случаят не е такъв, цялостното почистване може да започне. Всички фурнировани повърхности са намазани "напоени" с почистващия разтвор. След това те могат да бъдат премахнати отново с бързи движения на избърсване с абсорбиращ парцал или кърпа. Почистването е особено успешно, ако този процес се повтори два или три пъти.

За да се подобри адхезията без шлайфане, в последния цикъл на почистване се нанася луга, например направена от разредено ецване. Той трябва да действа върху фурнира до 24 часа, без да се отстранява.

Съвети и трикове Боите с вар и креда са особено подходящи за боядисване на фасети без шлайфане, ако не се нуждаете или не искате да създадете висок гланц.