Охладете къща без климатик

Климатичните системи са скъпи за закупуване, консумират много електричество и не са стандартно оборудване в Централна Европа. Могат да се предприемат редица прости мерки, за да се охлади къщата без тях. Експертите предполагат, че до 2030 г. необходимостта от охлаждане ще надмине нуждата от отопление в къщите.

Цветове и сенки

За да се охлади една къща, могат да се инсталират постоянни поддържащи компоненти. Временните интервенции, които лесно могат да бъдат интегрирани в живеенето и живеенето, също могат да имат изненадващо голям ефект. Запазването, разсейването и избягването на топлината са трите решаващи фактора.

 • Прочетете още - Как да охлаждаме стаи без климатик
 • Прочетете още - Преоборудване на централна климатична система в къщата
 • Прочетете също - Как да почистите климатика си в къщата

Класиката сред мерките за охлаждане е предотвратяването на затопляне на слънчевата радиация. Заедно със защитата срещу проникване на топъл въздух, вече може да се създаде ясен ефект:

 • Както при сенчестата оранжерия, потъмнете и запечатайте всички стъкла и прозрачни отвори на сградата. Завесите, щорите и ролетните щори трябва да са в светли цветове.
 • Ако външният въздух достигне температури около 25 градуса по Целзий, които се възприемат като неприятни, трябва да му бъде отказан достъп до сградата. Прозорците, вентилацията и вратите остават затворени, както правят жителите на слънчеви региони.
 • Светлите и отворени повърхности съхраняват по-малко топлина от тъмните повърхности. Килимите и аксесоарите за дома могат да бъдат временно съхранявани или покрити с бели кърпи (чаршафи).
 • Всички електрически уреди генерират топлина, дори когато са в режим на готовност. Пълното изключване, например с превключващи се гнезда, предотвратява тази допълнителна топлина.

Използвайте помощни средства

 • Вентилаторите и вентилаторите "разбъркват" въздуха в стаята само когато се използват неправилно. Като цяло ефектът им се увеличава, колкото по-дълбоко (земята) са поставени. С кофа или купа в аеродинамичния тунел те също разпределят изпарително охлаждане.
 • Когато външните температури спаднат вечер и през нощта, въздухът трябва да се обменя възможно най-пълно. За това вентилаторите и вентилаторите са настроени по такъв начин, че да пренасят въздуха в стаята навън (перваза на прозореца)

Структурни и постоянно инсталирани промени

 • Светлият външен цвят на къщата (фасада и покрив) отразява и намалява затоплянето.
 • Филмите върху стъклата могат да блокират голяма част от слънчевите лъчи въпреки частичната прозрачност
Съвети и трикове Ако можете, поставете чадър или голямо саксийно растение пред прозорците. В допълнение към засенчването, това създава естествена въздушна възглавница, която намалява нагряването на стъклата и зидарията.