Лъжица в микровълновата: опасна или не?

Има много слухове около това, което се случва с лъжица в микровълновата печка. Най-вече става въпрос за това дали чаша или купа за супа с лъжица в нея могат да се поставят в микровълновата печка. От физическа гледна точка е сравнително лесно да се обясни какво се задейства от лъжицата и кое не.

Метал само селективно в микровълнова фурна

Когато използвате микровълнова фурна, трябва да се поддържа тенденцията да не се спира нищо метално, ако е възможно. Това се отнася за съдове и метални чаши, както и прибори за хранене. Металът винаги реагира на радиацията и в най-лошия случай може да има разрушителен или дори рисков ефект.

  • Прочетете също - лъжица в микровълновата печка?
  • Прочетете също - приборите за хранене реагират в микровълновата печка и могат да причинят щети
  • Прочетете също - Издълбаване на използваема дървена лъжица

Основният принцип е, че електромагнитните импулси в микровълновата печка карат молекулите да вибрират. Всички течни компоненти на храна и напитка, особено водата, която се съдържа, се загряват. Металните предмети също се нагряват в по-малка, но по-последователна степен чрез молекулярно движение и допълнително чрез разсейваща функция.

Фонтани за разпределение на топлина и разтоварване

Класическият пример за прибори за хранене в микровълновата е чаената лъжичка в чашата за напитки. Той помага за предотвратяване на физически ефект, който носи риск от изгаряния. След процеса на нагряване при отстраняване на чашата могат да възникнат фонтани с горещи и пръски. Лъжица предотвратява тази компенсация на неравномерното нагряване.

Лъжицата, поставена или поставена в чашата или купата, поема по-опростено функцията на радиатор и разпределител на топлината. По време на процеса той се загрява повече от течността, която го заобикаля. Ето защо трябва да се внимава особено при отстраняването му. Пръскащите се фонтани, физически наричани забавено кипене, са предотвратени.

Електромагнитни свойства и ефекти

В допълнение към движението на молекулите, микровълновата печка генерира и така наречените електрически вихрови токове. Те генерират течащо напрежение, което не само има нагряващ ефект, но може да доведе и до специфично искрене.

Ако два метални материала са само на няколко сантиметра един от друг, тези искри могат да премигнат. Това се отнася и за разстоянието между вътрешната стена на микровълновата печка и приборите за хранене. Флашовете създават риск от пожар и коксуване.

Съвети и трикове Винаги спазвайте възможно най-голямото разстояние между приборите за хранене и корпуса. За разлика от „тъпата“ лъжица, искрите се увеличават, когато в микровълновата се намират метали със заострени форми като вилици или ножове.