Маслена картина може да се почисти с препарат

Много потребители са по-малко наясно с детергентите и тяхната универсална приложимост и често са подценявани. Почистването на пожълтяла и прашна маслена живопис е едно от предназначенията. Картината може внимателно да се измие с вода за изплакване с ниски дози. Ако се съмнявате в стойността на изображението, нека първо го оцени.

Не обработвайте висококачествени маслени картини с течност за миене

Детергентът не е агресивен и не разтваря маслото и масления лак. Поради това може да се използва за пяна на маслена живопис. Трябва да се гарантира, че картината всъщност е чисто маслена картина. Има смесени форми, в които също са били използвани темперни бои. Тази емулсия е водоразтворима и със сигурност ще бъде повредена, ако се приложи вода за изплакване.

  • Прочетете също - Почистете кожените седалки с течност за миене
  • Прочетете също - почистването на бебешки шишета с течност за миене не е проблем
  • Прочетете също - почиствайте тоалетната само с препарат

Ако това е маслена живопис и стойността е умерена (репродукция или серийно произведен стил на ревящ елен), може да се използва сапунена вода с няколко пръски препарат. Разбъркването създава пяната, която се предпочита да се нанася, тъй като не мокри платното. Почистената с прахообразна повърхност повърхност се обработва внимателно с мека гъба (по-мека от конвенционалните гъби за миене на съдове) в кръгове и мазане.

След като пянестата вода за изплакване работи около десет минути, пяната се отстранява с високо абсорбираща кухненска хартия. Кухненската хартия се потапя в хладка вода и се издърпва на ленти отгоре надолу върху картината с лек натиск.

Алтернативни средства и професионално възстановяване

При професионалното възстановяване на маслените картини се използват следните почистващи вещества като алтернативи на детергентите:

  • Волова жлъчка
  • Анакрозина (с ограничение, тъй като е доста агресивна)
  • слюнка
  • Почистващ ензим
  • Нишесте (напр. Картофи)
  • Мая (напр. Бял хляб)

Трябва също така да се отбележи, че лакът, защитното покритие върху маслената картина може да развие ефекти, които се възприемат като замърсяване. Така наречените крепинг, потъмняване и пожълтяване са сред тях.

В случай на по-силни и по-дълбоки следи от мръсотия, като следи от течности и изтичащи капки, те могат да бъдат намазани с почистващ алкохол и памучна вата на втора стъпка след цялостно почистване с препарат.

Съвети и трикове Не забравяйте внимателно да разгледате вашата маслена картина за пукнатини по косата преди почистване. Чрез тях водата ще проникне в картината и платното и вероятно ще доведе до значителни щети.