Изрежете дупка в изолационното стъкло: възможно или не?

Изолационното стъкло се състои от няколко слоя стъкло, които са здраво свързани заедно със специално лепило. Възможно ли е да изрежете дупка в такова изолационно стъкло, например за малка котешка врата или нещо подобно?

Трудностите, причинени от изолационното стъкло и неговата обработка

Изолационното стъкло има специална структура, съставена от няколко слоя стъкло, които са здраво свързани помежду си. Такива стъкла се използват за прозорци, които изискват добра топло и звукоизолация. Може да има и химически пълнеж между отделните слоеве стъкло. Има дори изолационни стъкла със структура от повече от две стъкла. Поради специалната структура, евентуално с допълнителен газов пълнеж, стъклените стъкла не трябва да се обработват. В никакъв случай не трябва да режете или пробивате дупки в изолационното стъкло, за да не повредите структурата на стъклото на изолационното стъкло.

  • Прочетете още - Изгаряне на дупка в стъкло: възможно или по-скоро не?
  • Прочетете също - Изрязване на дупка в стъкло и как да направите това
  • Прочетете също - Ефективно премахване на котлен камък на стъклото

Ако искате да инсталирате котешка клапа или нещо подобно

Например, ако имате нужда от врата на котка или апертура за маркуч за отработени газове в една врата или в прозорец с изолационно стъкло, няма твърде много начини:

  • използването на друг диск, в който може да се реже дупка
  • Модификация на прозореца или вратата за инсталиране на изтичане на изпускателен въздух или котка

Какво може да се случи при обработката на диск от изолационно стъкло

Изолационното стъкло е повредено по време на машинно обработване чрез пробиване или рязане непоправимо, тъй като цялата структура е нарушена от тази обработка. При никакви обстоятелства искате да редактирате такова стъкло като конвенционално стъкло, което обикновено може лесно да бъде обработено. Една от възможностите, която вече беше спомената, се състои в подмяна на стъклото, направено от изолационно стъкло, с конвенционално стъкло на прозореца, при което след това се прави желаният отвор, например чрез пробиване или изрязване.

Подмяната на стъкло на изолационно стъкло

Трябва добре да помислите дали искате да замените изолационното стъкло, например, за да можете да създадете отвор за котешка клапа или изпускателен маркуч. Ако е необходимо, попитайте специализирана компания кои опции са на ваше разположение или помислете дали котешката клапа или маркучът за отработен въздух могат да се използват по-добре на друго място, например през отвор за стена, което в повечето случаи трябва да бъде по-простото решение.