Прикрепете рафт към стената без пробиване

Ако пробиването не е желано или възможно, за да се прикрепи рафт към стената, първата алтернатива е залепването. Няколко производители са разработили така наречените самозалепващи винтове. Други лепилни методи също са възможни решения. Общото между всички е, че скобите имат само ограничена товароносимост.

Разпределете товара върху повърхността

При окачване и закрепване на рафт към стената винаги се създават нови дупки при пробиване. От една страна, това може да бъде разрушително, а от друга страна, ако конструкцията на стената е неподходяща, може да доведе до пробив на зидария или мазилка.

Има няколко метода на залепване, които могат да се използват за закрепване на рафт без ъгли или болтове за закачане. Устойчивостта на тези решения е ограничена, но може да бъде увеличена с малко умения. Може да се постигне разпределение на товара между два и десет килограма на рафт или дъска.

Номерът за увеличаване на товароносимостта на залепените стойки е разпределянето на товара върху повърхност с множество точки. Този физически принцип се използва с лепилни винтове. Но може да се приложи и повече или по-малко ефективно с всеки друг лепилен монтаж.

Домашно придържащи плочи като разпределители на товара

Тесните и тънки дървени плочи могат да бъдат снабдени с централно задвижван болт, винт или щифт. Чрез залепване към няколко лепилни точки на стената силата се разпределя и товароносимостта се увеличава. По принцип върху него може да се използва каквото и да е лепило

Инструменти за лепилни стойки

Двустранна касета

Двустранната лента, използвана най-вече за подови настилки, може да се използва и за леки рафтове. Товароносимостта обаче е много ограничена и изобщо е достатъчна само за маркови и качествени продукти.

Адхезивна подложка

Със специални самозалепващи се подложки, процесът „много помага много“ може да създаде приемлив монтаж на стена, който поддържа поне малки рафтове за подправки и козметика.

Велкро

Лента с велкро, която трябва да бъде залепена, също е един от "леките тежести " сред закрепванията.

Самозалепващи винтове

При адхезивните винтове въртящият момент на разпределение на силата се използва от залепваща основа, към която е прикрепен твърд дорник или щифт. Най-добрите продукти носят до десет килограма всеки.

Сглобяване и суперлепило

Високият адхезивен ефект се заплаща с трудността да се отстрани по-късно.

Телескопичен стълб

Ако структурните условия позволяват, като хоризонтални опори могат да се използват телескопични пръти с пружинна технология.

Съвети и трикове Винаги помнете да отстранявате остатъците от лепило по-късно. Един слой от това, което е известно като жертвен тапет, може да намали щетите.