Правилно изолиране на скатен покрив

Ако искате сами да разширите таванското помещение или сами да построите градинска къща със скатен покрив, силно се препоръчва изолация на покрива. В края на краищата, изолацията е невероятно ефективен пасивен предпазител за топлинни загуби и топлинна защита. Ние показваме най-лесния начин да го направим.

Това е най-лесният начин за изолиране на скатен покрив

Независимо дали изграждате нов скатен покрив, например на градинска къща или преустройствате тавански етаж в стая за гости или студио - изолацията на покрива винаги е от голяма икономическа полза.

Що се отнася до изолацията, се прави основно разграничение между следните методи:

  • Изолация над гредите
  • Между изолацията на гредите
  • Изолация под греда

Тези методи получават имената си от местоположението на изолационния материал. Особено когато става въпрос за последваща изолация на покрив на къщата, изолацията между гредите е най-препоръчителната опция за майсторите, които правят сами, защото е най-лесно да се изпълни правилно.

Материал за изолация между гредите

В случай на изолация между гредите, следователно изолационният материал се вкарва между гредите, т.е. напречните летви на покривната конструкция. За тази цел изолационните постелки, изработени от минерална вата (каменна или стъклена вата), от екологични естествени влакна (напр.Б. Коноп) или или XPS или EPS панели. Съвременните климатични панели, изработени от калциев силикат, се препоръчват поради тяхната добра икономия на отопление, особено за покривни пространства, които се използват временно. Благодарение на високата си капилярност, те не се нуждаят от пароизолация.

Достатъчна дебелина и разстояние

В най-добрия случай гредите на вашия скатен покрив вече са достатъчно дебели, за да закрепят избрания изолационен материал между тях. Моля, имайте предвид също, че за да предотвратите повреда от влага в случай на покривно покритие, което не е отворено за дифузия (например чрез покривен филц (16,48 € на Amazon *) под керемиди), трябва да поддържате вентилационна междина между изолация и най-горния слой. Ако се съмнявате, трябва да удвоите гредите с квадратна дървесина. За да се постигне възможно най-добрия коефициент на топлина, изолационният материал трябва, ако е възможно, да принадлежи към групата на топлопроводимост 035 до 040 и да бъде с дебелина около 20-24 cm.

Покрийте изолацията със специални фолиа

Изолационният слой трябва да бъде защитен срещу проникване на влага както от страната на покрива, така и от страната на стаята. Нанесете паропропусклив подложен филм върху страната на покрива и така наречения пароизолационен филм пред изолационните рогозки, които след това се монтират. Важно е да прикрепите уплътняваща лента към гредите и краищата на фронтона, за да функционират правилно фолиите, инхибиращи влагата. Това предотвратява загубата на уплътнението при залепване.

Окончателен печат

Накрая запечатайте всички шевове между парчетата филм - които трябва да се припокриват с около 10 см - с уплътняващо съединение. След това можете да започнете с вътрешната облицовка.