Сменете сами пантата на вратата на вътрешния двор

Пантите на вратите на терасата са изложени на доста големи натоварвания. При обичайните обръщащи / накланящи се фитинги, от време на време пантите се чупят. С малко ръчни умения можете да ги замените без външна помощ.

Как успешно да смените пантата на вратата на вътрешния двор

Много врати на вътрешния двор в тази страна са вградени в рамката според принципа на завъртане / накланяне. В резултат на това, както повечето прозорци, те могат да се отварят въртящи се или накланящи се за вентилация. Тъй като вратата на вътрешния двор често е около два пъти по-висока от средния прозорец, има относително по-голямо натоварване на пантите. В резултат на това те могат да се изкривят или да се счупят напълно в дългосрочен план.

  • Прочетете също - Смяна на скоростната кутия на вратата на вътрешния двор
  • Прочетете също - запечатване на вратичката на вътрешния двор
  • Прочетете също - проектирайте вратата на вътрешния двор без бариери

Тогава това се изразява или в закачен, плъзгащ се край, който след това вече не може да бъде отстранен чрез пренастройка. Или вратата се задръства напълно и изобщо не може да се отвори.

Вратата трябва да се отвори, за да смените пантата

За да разгледате и смените пантите обаче, е необходимо да можете да отворите вратата. Можете да получите достъп до фитингите на панти само когато вратата е отворена. Ако отварянето вече не е възможно, става трудно. В този случай първо проверете дали вратата вече не може да се отвори по друга причина - може би това се дължи на дефектна дръжка или износен квадрат. Също така може да помогне, ако намажете болтовете на пантата след отстраняване на капачките на капака.

Когато вратата се отвори, направете следното, за да смените пантата:

  • Отворете напълно вратата и я подпрете в долната част на пода
  • Отворете ключалката на горната панта
  • Разхлабете пантата на ножицата
  • Откачете вратата под правилния ъгъл
  • Демонтирайте ъгловата панта
  • Инсталирайте нови фитинги за панти и се свържете с вратата в обратен ред

Горният, дълъг ножичен шарнир е прикрепен към горния ръб на крилото на вратата. За да го освободите, има заключващо устройство под формата на плосък монтаж, който можете да завъртите напред. След това крилото може да се натисне малко към страната на пантата и пантата на ножицата може да се откачи. Най-добре е някой да държи крилото на вратата, което сега е свободно в горната част.

След това вратата на вътрешния двор трябва да бъде премахната. За да направите това, той трябва да бъде доведен до рамката под ъгъл 10 °. Ако крилото на вратата е закачено, и двете панти могат да се развият и да се заменят с нови. Ъгълът от 10 ° трябва да се спазва отново за окачване, ножичната панта се закача отново отгоре и се закрепва със заключващия лост.