видео показва: малки деца реагират на агресивни възрастни

За децата всичко е разстроено и ново. Всичко иска да бъде открито, проучено и изпробвано. Въпреки това, независимо от тяхното любопитство, малките деца се въздържат от действия, ако знаят, че могат да причинят отрицателна реакция на възрастен.

Проучване на Университета във Вашингтон искаше да разследва влиянието на емоциите на другите върху поведението на малките деца. За това сте започнали следния опит: децата на възраст 15 месеца седят в скута на майка си на друг възрастен човек. Докато майката се държи чисто пасивна, другият човек показва детската играчка. Тогава детето може да опита самата играчка.

В следващата ситуация на детето се показва друга играчка, действителният тестов обект. Това е чаша и верижка. Ако веригата падне в чашата, тя издава силен шум. Преди да бъде позволено на детето да изпробва играчката за себе си, друг човек, така нареченият емотер, влиза в стаята. Тоест човекът, който би трябвало да влияе на действията на детето.

Този човек поздравява присъстващите и след това казва да седне и да прочете списание. Така че отначало то поема пасивна роля. 'Функцията ' на играчката вече е тествана отново. В този момент емоторът реагира. Жената реагира гневно и казва с груб глас, че намира този шум за неприятен и досаден.

След това играчката се оставя на детето, което вече може да играе с нея. Но почти всички деца се колебаят или дори не докосват играчката. Така че изглежда сте разбрали, че шумът, издаван от чашата и веригата, може да предизвика негативна реакция. Така че детето предпочита да се въздържа от предизвикване на тази реакция.

Зареждане...

Проучването също така показа, че дори при малките деца личностите се различават. Докато някои деца, които преди експеримента вече се смятаха за екстровертни и импулсивни, въпреки това вдигнаха играчката и си играеха с нея, т.е. също приеха досадата на възрастен, по-спокойните деца я оставиха да бъде.