Мекият килим от Непал може да се почиства само внимателно

Килим от Непал е направен от чисто нова вълна и е свързан с мароканския берберски килим по отношение на метода на възли, но по-чувствителен. Новата вълна е плътно заплетена и благодарение на вълнената мазнина във влакната, образува естествена защита срещу замърсяване и износване. При почистване тази грес трябва да се задържа възможно най-добре.

Обезмасляващите препарати са табу

Непалският килим се състои от високопланинска девствена вълна, която е по-мека от почти всички други видове вълна. Следователно, когато почиствате, не само трябва да се спазва защитата на вълнената мазнина, но и механичното въздействие трябва да бъде възможно най-ниско. Всякакви вещества, разтварящи мазнини, включително шампоан за килими, са напълно табу.

  • Прочетете също - килимът може да се почисти лесно с пяна за бръснене
  • Прочетете също - Нежно почистване на берберски килими
  • Прочетете също - Осветяване на килима чрез почистване

Като нормална грижа за поддръжката, килимът се почиства редовно и винаги трябва да се почиства по посока на влакната. Въртящите се вакуумни четки увреждат девствената вълна. Поради мекотата на вълната и непалския килим, смукателните движения могат да се изкривят. Лепилна подложка под килима предотвратява подхлъзване и скитане.

По този начин премахвате острите замърсявания

Течност като цяло

Намажете течността възможно най-бързо с бяла мъх, бяла или неутрална по цвят и абсорбираща кърпа. Избягвайте странични триещи движения и само нанасяйте вертикално.

Мазни и съдържащи протеини вещества

Потопете тампона в хладка вода с неутрален сапун за вълнен препарат и намажете петното толкова леко влажно, че да не се движи по-дълбоко във влакната на килима.

Лепливи вещества като дъвка и глина за моделиране

Напръскайте тъканите, залепнали по влакната, с леден спрей, както се използва от спортисти при наранявания. Като алтернатива можете да поставите и кубчета лед, но трябва да внимавате килимът на Непал да е само леко намокрен. Замръзналата мръсотия може да се отстрани или внимателно да се изчетка по влакната.

Помощ за микродозирани приложения

В малки дози могат да се използват ацетон, сол, спирт или оцет. Важно е да намокрите само горните краища на влакната с изключение на солта. Можете да предотвратите изтеглянето на агентите в непалския килим, като бързо ги намажете отново.

Съвети и трикове Като работна посока, когато попивате, винаги трябва да работите отвън навътре. Ако има няколко разпръснати пръски, нанесете центрични кръгове около въображаем център.