Вълнен килим е облицовка и това е хубаво нещо

Плетените вълнени килими винаги са пухкави. Това се дължи от една страна на обработката при възли и от друга страна на самата вълна. Противно на предположението, че премахването води до по-малко облицоване на вълнения килим, оставянето на мъх е по-обещаващият начин. Правилната грижа също може да помогне.

Истинските вълнени килими трябва да се пухнат

Всеки, който купува вълнен килим, не трябва да има или да развива твърде голяма чувствителност към мъх. Доживотният мъх е неизбежен, особено с дебели, пухкави берберски килими. Същото се отнася до известна степен за килимите флокати и рошавите килими. Други ориенталски килими с къси купчини първоначално се пухнат, но това скоро ще отшуми напълно.

  • Прочетете също - почистване на полипропиленови килими без проблеми
  • Прочетете също - Почиствайте рошавите килими възможно най-сухи
  • Прочетете също - Поправяне на разпенен и тъкан килим

По време на употреба вълненият килим многократно се барабани, което кара мъхът и пухът да се втвърдят. Те се притискат в конструкцията на килима и притискат купчината. Колкото по-равномерно се ходи по вълнения килим, толкова по-пълно се утаяват много мъх и пух. Винаги остава малко количество мъх и мъх.

Не прахосмучете и не почиствайте власинките

Всеки, който се чувства обезпокоен от мъх и пух, бързо ще излезе с идеята да ги премахне с прахосмукачка или четка. Естеството на материала и структурата на килима имат обратен ефект. Механичното „дърпане и дърпане“ на влакната разхлабва все повече мъх и пух. В екстремни случаи това може да доведе до дестабилизация и повреда на килима.

Всички дейности по механично почистване и грижи, като прахосмукачка, потупване и четкане, не помагат срещу мъх. Следователно те трябва да се използват само за отстраняване на други „истински“ замърсявания. Теоретично навиването на вълнения килим би било по-полезно за предотвратяване на облицовките, но не замества адекватно естественото пълнене.

Метод, който в началото изглежда малко странен, за да оцелее в най-силния начален период на мъх, е да покриете новия килим с тънка, дишаща кърпа. Той предпазва влакната и пухчетата от разпространение навсякъде и по килима все още може да се ходи. След няколко седмици употреба, вълненият килим е напълно смлян и мъхът е намален до неизбежното нормално ниво.

Съвети и трикове Променяйте по-често позицията на вашия вълнен килим, така че да е смлян възможно най-голям. Може да има смисъл през първите няколко седмици да го преместите на по-оживено място от действителната му дестинация.