Защита от проникване на пластмасови прозорци

Прозорците и вратите на вътрешния двор са предпочитаните обекти за кражби. Достатъчна причина за адекватна защита на прозорците. В тази статия можете да прочетете какво можете да правите с пластмасови прозорци, кои класове на защита са на разположение и как най-добре да ги модернизирате.

Процедури за разбиване

Най-вероятно крадецът ще използва един от трите често използвани метода за отваряне на прозорец отвън:

  • Прочетете също - Преоборудване на защитата срещу проникване на прозореца и как работи това
  • Прочетете също - Преоборудване на защитата срещу взлом за прозорци - какво можете да направите
  • Прочетете също - Класове за защита от взлом
  • любопитно отвори прозореца
  • пробиване на стъкленото уплътнение
  • проникването на стъклото (само рядко)
  • преминаването на стъклото (почти разбиване на стъклото и влизане през рамката, почти никога)

Вдигането е най-широко използваният метод. При незащитен прозорец това се нуждае само от отвертка и е напълно безшумно за секунди.

Ако стъкленото уплътнение е пробито, това се прави чрез опит за преместване на дръжката на прозореца - същото важи и за счупването на стъклото, но това рядко се използва.

Предпазни мерки

С оглед на обичайната процедура е достатъчно да имате защита срещу отваряне и да блокирате дръжките на прозореца (заключващи се). Можете да се предпазите от по-груби методи със специално подсилени прозорци, които могат да издържат на масивни електрически инструменти (бормашина (48,00 евро в Amazon *) и др.). Целта е да спре извършителя достатъчно дълго, за да може той да се откаже от плана си.

Класове на защита

DIN EN 1627 описва определени класове на устойчивост, които показват колко дълго един прозорец може да издържи на кои инструменти.

Най-малко клас на защита RC 2 се препоръчва за прозорци в приземния етаж и ако е възможно дори по-висок за скрити прозорци. Прозорците на горния етаж трябва да бъдат защитени само ако извършителят действително има или може да намери място за изкачване и изправяне. Същото важи и за капандурите.

Защита за модернизация

За модернизация на защитата на пластмасови прозорци се препоръчват три неща:

  • така наречените винтови брави (не особено хубави, но евтини) - алтернатива на това
  • Гъбени шишарки (невидими, но скъпи) и
  • заключващи се дръжки на прозорците

Тези методи са много ефективни в противодействието на най-важните практики за кражби. Има и субсидия за разходите за преоборудване.

Могат да се приложат и по-обширни защитни мерки, като особено стабилно остъкляване. Решетките за прозорци или подвижните решетки също помагат.

Съвети и трикове Щракнете тук, за да научите повече за насърчаването на защита срещу взлом.