Защита от взлом на плъзгащата се врата - какво е възможно?

Плъзгащите се врати - ако например са врати на вътрешния двор - представляват много специален проблем. В тази статия ще разберете какви опции има за обезопасяване на плъзгащи се врати, на какво винаги трябва да обърнете внимание при обезопасяването и какъв е рискът.

Проблемни плъзгащи се врати

Както при другите врати и прозорци, за крадеца не е трудно да отвори плъзгаща се врата. Дори при вратите на вътрешния двор обикновено има само три подхода за крадци:

  • Прочетете също - Защита от взлом за покривни прозорци Velux - какво е възможно?
  • Прочетете също - Защита от взлом за лекия вал от пластмаса - какво е възможно?
  • Прочетете още - Защита от взлом за пластмасови прозорци
  • любопитно отвори вратата
  • пробиване на стъклено уплътнение, за да се премести след това дръжката на прозореца (обикновено се пропуска при плъзгащи се врати)
  • хвърляне в стъклото за достигане през отвора и активиране на ключалката (много трудно при стъклени врати)

Фактът, че крадецът премахва цялото стъкло от рамката, за да влезе през вратата, се случва много рядко или изобщо никога. Подобна процедура отнема много време, вдига много шум и не отговаря на обичайните процедури на крадци.

Предпазител

Тук изглежда важно да се осигури плъзгащата се врата срещу отваряне. Принудителното отлагане отвън също трябва да бъде предотвратено, доколкото е възможно.

Освен това все пак може да си струва да инвестирате в защита на стъклопакета - това обаче е свързано с високи разходи за преоборудване, като в същото време има само нисък коефициент на защита.

Модернизирана защита на плъзгащата се врата

Известните производители на брави - и някои други доставчици - предлагат различни опции за сигурност, специално проектирани за плъзгащи се врати и повдигащи се и плъзгащи се врати. Тези предпазители могат да бъдат монтирани за постоянно или да бъдат заключени.

Такива предпазни средства обикновено имат болт, който предотвратява отварянето или просто отварянето на плъзгащата се врата. Разходите (за заключваща се и проста версия с бутон) са около 80 - 90 EUR.

По-опростените варианти, като например повдигаща врата и заключване на повдигаща се и плъзгаща се врата, струват около 40 - 50 EUR. Като алтернатива може да се вземе предвид и така нареченият EM3 болт от Wagner Sicherheitstechnik. Той предпазва прозорците и вратите на всички видове конструкции много ефективно срещу отваряне, разходите са около 60 EUR.

Съвети и трикове Винаги имайте предвид, че всички резервни копия всъщност трябва да бъдат сертифицирани. Когато инсталирате, трябва също така да се уверите, че специализирана компания извършва инсталацията. Неправилното сглобяване може да представлява риск за безопасността.