Шлифоване на стара дебелослойна глазура

Глазурата с дебел слой има свойства, подобни на боя. За разлика от тънкослойната глазура, тя образува най-горния слой върху дървесната повърхност. Ако е обелен, напукан или дори избледнял и изветрял, може да се шлайфа. Обикновено обаче се изисква по-голямо количество отстраняване, отколкото при боя, тъй като глазурата прониква малко по-дълбоко.

Колко дебела беше дебелият слой глазура, когато беше нанесена

Дебелослойните глазури са подобни на боите и трябва да бъдат обработени съответно. Важно е да се определи колко „тънко“ е била нанесена глазурата. Преходите между дебелослойна и тънкослойна глазура са буквално течни. Много продукти могат да се нанасят на два слоя. След това често боядисваме по-течен основен слой с горен слой с по-вискозен вискозитет.

  • Прочетете още - Боядисване върху стара, повредена или неповредена дебелослойна глазура
  • Прочетете също - дебелослойна глазура или тънкослойна глазура или бистър лак
  • Прочетете още - Обновяване на дебелослойна глазура според състоянието на съхранение

В този случай при шлифоването "краят " на заданието не може да се види ясно в дълбочина. За разлика от лака, няма момент във времето, когато дървото да стане безцветно и голо, освен ако не се отстранят няколко милиметра, което обикновено не е възможно. В много случаи само при шлайфане става ясно дали дебелослойната глазура може да бъде напълно премахната.

Подгответе се с два помощни метода

За да обновите и освежите дебелослойна глазура, всичко, което трябва да направите, е да я шлайфате, след като премахнете всички рохкави люспи. Има два начина за подготовка за смилане:

  • Глазурата се нагрява с горещ въздух и се остъргва с шпатула и шпакловъчен нож
  • Стрипърът (28,44 евро в Amazon *) се нанася върху глазурата и се замазва след определеното време на експозиция

В някои случаи не се изисква шлайфане след използване на един от тези методи.

Абразиви и инструменти

Дебелослойните глазури трябва да бъдат премахнати в първата стъпка на шлайфане с песъчинки от 80 до 120. След това основното шлайфане се извършва със 160 до 200 песъчинки (също в зависимост от дървесината).

Дебелослойните глазури са относително упорити и могат да се отстраняват само бавно. Поради това се препоръчват електрически мелнички. Делта шлифовъчна машина може да се използва и в ъгли, като тези на дограмата. Dremel (159,99 евро за Amazon *) може да бъде от голяма допълнителна помощ за малки и труднодостъпни места.

Съвети и трикове Ако старата дебелослойна глазура се лющи и се напука, първо отстранете всички свободни части. В противен случай, ако започнете да шлайфате веднага, абразивите ви ще се запушат много бързо и ще загубят своя шлифовъчен ефект.