Премахване или покриване на стара коркова стена

Въпросът как да премахнете стара или вече не желана коркова стена обикновено води до баланс между усилията и ползата. Коркът почти винаги е залепен по цялата повърхност. Много трайните лепила трудно могат да бъдат отделени от корк. Винаги, когато е възможно, покриването на тапата винаги е за предпочитане пред премахването й чрез изстъргване.

Почти винаги може да бъде отстранен само отгоре

Вертикално прикрепените коркови стени почти винаги са напълно залепени. Това се отнася както за тънки дебелини на материала, които са били използвани за тапети, така и за по-дебели панели.

  • Прочетете също - Хартия върху коркова стена
  • Прочетете още - Лепене на коркова стена според нейното предназначение
  • Прочетете също - Закрепете коркова стена с лепило, пирони или винтове

Залепената коркова стена обикновено има изключително трайна връзка с подземната повърхност. Премахването на тапата бързо причинява повреда на повърхността. Избиват се парчета мазилка и гипс. За да се избегне този риск, при отстраняването е възможно само изстъргване и отстраняване на корк.

Съхранявайте и подготвяйте като подземна повърхност

Коркова стена, дори и да е станала немодна и / или неестетична, има добри функционални свойства. При условие, че е сух и без повреди, той служи като фон за звукоизолация, например на съседите.

В зависимост от новия тип облицовка на стени е препоръчително да се подготви корковата повърхност, за да се създаде възможно най-доброто задържане на материала. Подходящи са следните подготвителни мерки:

  • Грундове, които компенсират различната абсорбция на корк
  • Уплътнява като слой акрилен лак, което означава, че коркът вече не влиза в контакт

Механично отстраняване

Ако корковата стена трябва да бъде премахната поради съображения за пространство или други фактори, могат да се използват следните помощни средства:

  • шпатула
  • Теглене на желязо
  • Чук и длето с широко острие
  • Електрическо стъргало или електрическа ренде
  • Килимчета за килими

Когато се използват разтворители, трябва внимателно да се наблюдава въздействието върху основата. В много случаи помощните средства разтварят и дърво или гипсокартон, което може да доведе до по-дълбоки повреди.

Бавното увеличаване на механичната сила е идеално. Колкото по-ниска е енергията на изстъргване и отстраняване, която трябва да се дозира, толкова по-малък е рискът от съпътстващи повреди на повърхността. В някои случаи помага вертикалното изрязване на корковата стена. Това създава ленти, които могат да бъдат премахнати по по-контролиран начин от случайните области.

Съвети и трикове Винаги си струва да тествате реакцията на корковата стена към намокряне и нагряване. В зависимост от използваното лепило, коркът, с малко късмет, може да бъде по-лесен за отстраняване, когато е мокър или затоплен.