Използвайте алтернатива на плочките под душа

Полагането на плочки със сигурност не е за всеки. Затова много хора търсят алтернативи за полагане на плочки под душа. Всъщност днес има някои опции за проектиране на модерни бани без плочки.

Изграждане на душ без плочки и какво е важно

Обикновено баните и душовете са с плочки, за да се осигури водонепропусклива структура. Днес обаче се използват все повече душове на нивото на земята, които също трябва да бъдат проектирани и изградени без плочки. За да се направят стените водонепропускливи, обикновено могат да се използват специални цветове. Това решение обаче не се препоръчва под душа, тъй като латексната боя, например, може само да отблъсне водата до известна степен. Има обаче по-добри решения за водоустойчива облицовка на стени, които да се използват във вашата баня, като следните:

  • Прочетете още - Саниране на душа без полагане на плочки
  • Прочетете още - Полагане на каменен килим под душа като алтернатива
  • Прочетете също - плочките под душа
  • инсталирането на стъклени стени в душа
  • Използвайте стенни панели, изработени от специални и водоустойчиви материали като Respatex
  • многослойното покритие със специално покритие като защита от тапети или слонска кожа
  • инсталирането на завършен вграден душ

Душът преди фабриката като проста алтернатива

Много просто решение несъмнено е инсталирането на вграден душ в банята, който вече се предлага относително евтино в магазина за железария. По принцип такъв душ се притиска само към стената, закрепва се и, разбира се, се свързва. Зоната директно около душа вече е водонепропусклива, така че не е необходимо да се прикрепват допълнителни плочки към стената. Можете също така да си спестите инсталирането или прилагането на други водоустойчиви материали. Останалата част от зоната на банята обаче също трябва да бъде снабдена с поне водоотблъскваща облицовка на стени.

Как банята може да бъде проектирана без плочки

Има и многобройни опции за безшевен дизайн без плочки за останалата част от банята, например чрез закрепване на водоустойчиви декоративни панели, тапети или дървени стени. Като алтернатива можете, разбира се, да измажете стените, поне на местата, където няма опасност от пръскане на вода. Между другото, трябва да помислите и за подходящо подово покритие, ако не искате да използвате плочки. Алтернативите включват например полагане на подходящ ламинат или използване на под от водоустойчив винил, който е много лесен за полагане.