Изградете таванско помещение и съчетайте естетиката с функционалността

Докато парапет на двускатен покрив е изграден предимно от естетически съображения, той изпълнява предимно няколко физически функции на плосък покрив. Може да се изгради като истинско удължение на страничната стена или да се прикрепи. Трябва да се вземе предвид влиянието върху изолационната ситуация на сградата и покрива.

Материали и строителни разходи

От древната строителна история таваните са известни главно като украсени стени. В съвременната и съвременна архитектура те се използват предимно за закрепване и защита на плоски покриви. Структурата на тавана прилича на малка стена, която може да служи като рамка или парапет.

Като цяло парапетите могат да бъдат изградени в следните форми на конструкция:

  • Излейте от бетон
  • Поставете сглобяеми бетонни части
  • Като рамкова конструкция от дърво
  • Издигнете каменна зидария

Всеки метод има предимства и недостатъци. Тухленето на сградата е най-евтино, последвано от дървената конструкция на рамката. Излят бетон в приложен кофраж също е относително лесен поради многобройни доставчици на сглобяем бетон (15,69 евро на Amazon *) с помпа жираф. За сглобяеми бетонни части се изисква тежко оборудване.

Оразмеряване на парапети

Парапет на покрива е висок между тридесет и деветдесет сантиметра. Ако е на покрив, по който може да се върви, трябва да е деветдесет сантиметра като защита от падане. За долни конструкции се използва корниз.

В повечето случаи дебелината или якостта съответстват на основната зидария. Дървените конструкции също могат да бъдат по-дебели. На по-малки покриви като гаражи по-тънките ламаринени конструкции могат да служат за целта на парапета.

Функции на парапета

  • Предотвратете оттичането на дъждовна вода по фасадите
  • Защитете подвижното покривно покритие (земя, чакъл, чакъл) от ерозия и измиване
  • Визуално привлекателно покритие на ръба на покрива на плоския покрив
  • Скрийте стрехите на двускатен покрив
  • Покриване на двата ръба от фронтонната страна на покрива

Изискване за одобрение на таванско помещение

При одобряване на конструкцията на парапет се вземат предвид няколко релевантни фактора. Трябва да се дефинира етажността в сградата. На двускатни и плоски покриви, по които не може да се ходи, трябва да се прилагат правилно само изолацията и статиката. Покривите, по които може да се върви, и балконите, които се връщат, трябва да предлагат защита от падане.

Съвети и трикове Строителните власти често определят таванските помещения като конструкции с подобен на сграда ефект. Особено в случай на гаражи, които граничат със съседен имот, трябва да обърнете внимание на разпоредбите за строеж близо до границата и, ако е необходимо, се нуждаете от писменото съгласие на съседа си, в идеалния случай.