Запечатване на душ със силикон и как да го направя

Когато инсталирате душ кабина и душ кабина, някои зони като ръбовете на душ кабината и душ кабината трябва да бъдат внимателно запечатани. Това запечатване често се извършва с добре познатия силиконов уплътнител.

Използвайте силикон за уплътняване на душ

Крайните зони около душ кабина или душ кабина трябва да бъдат адекватно защитени срещу проникването на влага. Това предотвратява натрупването на вода, която се натрупва при душ, в пространствата между душ кабината и пода и извън душовата тава. Това запечатване често се извършва със силикон, при което уплътнителят, който се е доказал в много области (15,25 евро при Amazon *), обикновено се нанася отвътре и отвън. Силиконът е много подходящ за тази цел, тъй като остава трайно еластичен и следователно позволява и малки движения. В допълнение, силиконът се счита за противогъбичен, което е особено полезно в райони с повишена влага, за да се избегне образуването на мухъл.

  • Прочетете също - Запечатване на душ: Използвайте силикон или акрил?
  • Прочетете още - Запечатване на душ с ленти
  • Прочетете също - Запечатване на душ преди плочки

Как трябва да се обработва силиконовият уплътнител

За да постигнете възможно най-доброто уплътнение, трябва да обърнете внимание на няколко неща при обработката на силиконовия уплътнител:

  • Уплътняващите повърхности се почистват възможно най-старателно за перфектно залепване на уплътнителя
  • прецизното сглобяване на душ кабината и душ кабината
  • чистото нанасяне и отстраняване на силиконовия уплътнител
  • достатъчно дълго време за изсъхване на уплътнителя
  • ако е необходимо, маскирайте околните зони

На какво трябва да обърнете особено внимание при обработката на силиконов уплътнител

Много е важно да имате чисти уплътняващи повърхности без остатъци от предварително нанесени уплътняващи смеси. Това е особено вярно, ако трябва да се отстранят стари силиконови фуги и да се нанесе ново уплътняващо съединение. Когато рисувате силиконовите фуги, трябва да обърнете внимание на равномерните движения и равномерното нанасяне на уплътнителя. Можете да използвате малко течност за миене, за да направите ставите по-лесни за отлепване. Не използвайте силикон, който вече е изтекъл, тъй като това може да промени свойствата му и вече няма да има желаната консистенция след изтичане на датата на най-доброто преди.

Използвайте свойствата на уплътнителя

Силиконът се счита за водоотблъскващ, изолиращ и има много постоянно качество в широк температурен диапазон. Това свойство прави възможно използването му в банята, както и в други санитарни помещения. Това обаче важи само ако уплътнителят се използва правилно и ако уплътнителят все още е в перфектно работно състояние.