Направете сами ефективна звукоизолация

Ефективната звукоизолация предпазва от силни шумове от съседния апартамент или стая. Можете също така да направите такава звукоизолация сами, ако използвате правилните материали и спазвате следните съвети и съвети.

Добра и ефективна звукоизолация за различни зони

Шумоизолация се изисква на няколко места в апартамента или къщата. По принцип става въпрос за шумоизолация с използване на различни изолационни материали или разделителни компоненти. Прави се разлика между следните видове звукоизолация:

  • Прочетете също - Обличане на стени сами
  • Прочетете също - Изградете стена сами, като използвате гипсокартон
  • Прочетете също - Изградете сами LED водна стена
  • Звукоизолация на структурен шум
  • Ударна звукоизолация
  • Мерки за изолация срещу въздушен шум

Структурният звук е звукът, който възниква в твърди тела и се причинява от вибрации на твърди материали. Със сигурност много добре познавате удара. Възниква, когато някой се разхожда в една стая и предизвиква силни и неприятни звуци от появата си. Ако звукът се предава по въздуха, той се нарича въздушен звук. Той е създаден по най-различни начини и трябва да бъде изолиран възможно най-добре в апартамент, така че съседите да не бъдат обезпокоявани от шумовете от собствения ви апартамент.

Какво можете да направите сами за звукоизолация

Въздушният звук може да бъде овлажнен относително лесно, например с помощта на звукопоглъщащи материали като пяна. Звукът прониква през отворените порести повърхности и звуковата енергия се превръща в топлина в пяната. Разбира се, това не загрява твърде много пяната, но в зависимост от дебелината на пяната звукът се абсорбира много добре. Колкото по-ниска е честотата на звука, толкова по-дебела трябва да бъде пяната. Ударният шум се намалява чрез използване на изолационни материали между различните компоненти, съставляващи таван. Те предотвратяват предаването на ударен звук, като отделят различни компоненти от тавана. Това отделяне може да се осъществи чрез различни материали, например чрез специални изолационни материали или също чрез корк. Най-добрият начин за предотвратяване на структурен шум е да се предотврати вибрирането на твърдо тяло. Това може да се направи например чрез изграждане на стени от относително масивни и тежки материали. Особено при структурния шум е вярно, че високите честоти могат да бъдат по-лесно изолирани, тъй като звукът с висока честота съдържа по-малко енергия. В крайна сметка зависи от силата на генерирания шум колко силна трябва да бъде съществуващата изолация.