Газовата бутилка има почти неограничен срок на годност

В Германия срокът на годност на газовата бутилка се проверява на всеки десет години. По принцип стара газова бутилка все още може да се използва след изтичане на този период. В системата за обмен трябва да се обърне внимание на подпечатаната или подпечатана дата на последния тест на TÜV.

Вземете мерки, когато се съмнявате

Техническата структура на газовата бутилка е проста. Докато фитингите са плътни и невредими, може да се използва и газова бутилка, която е на десетилетия. Ако например "намерен " е силно ръждясал образец, безопасността винаги трябва да бъде основен приоритет. Ако се съмнявате, се препоръчва проверка или размяна на бензиностанцията или в магазина за железария.

  • Прочетете също - Заваряване с газова бутилка
  • Прочетете също - Постоянно върнете празна газова бутилка
  • Прочетете също - Съхранявайте и използвайте газова бутилка през зимата

Газовата бутилка е изтекла, ако датата на изпитване на TÜV е била преди повече от десет години. TÜV счита този период за подходящ и достатъчен интервал на изпитване. След този период може да се върне и газова бутилка. Търговците и производителите трябва или да подновят газовия балон от TÜV, или да го изхвърлят.

Получете становище преди транспорт

Ако стара газова бутилка с изтекъл срок на годност все още съдържа остатъчен газ и фитингите са напълно функционални, тя трябва да се изпразни, преди да се транспортира. Не е задължително да се транспортират само празни газови бутилки, но естествено рискът от повреда е по-малък.

Ако газовата бутилка остави съмнително впечатление, правенето на дълга снимка и след това питане на бензиностанция или търговец на газ може да помогне при оценката. Още по-конкретно експертно мнение може да се получи, ако монтажът на бутилката е заснет със звук по време на работа. Трябва да се предотвратяват смущаващи фонови шумове.

Видове бутилки и експлоатационен живот

Срокът на годност или интервалите за изпитване на отделните типове газови бутилки се различават:

  • Къмпингът и техническите газове се тестват в продължение на десет години
  • Дишането на въздух за медицинския сектор се тества за период от пет години
  • Аквалангите трябва да се проверяват на всеки две години и половина

Както за покупки, така и за бутилки под наем, следващото време за изпитване трябва да съответства на очакваното потребление. Ако газова бутилка се използва в продължение на няколко години, следващата дата на изпитване трябва да бъде далеч в бъдещето.

Съвети и трикове Купувайте или наемайте само бутилки с газ, които са около две години по-дълги от предвидения полезен живот. Ако дилър откаже, намерете друг доставчик.