Пробийте дупка в стъклена бутилка

В стъклена бутилка може да се пробие дупка без повреда, ако се наблюдават няколко физически свойства и поведения. В допълнение към правилната бормашина, решаващи фактори са скоростта на пробиване и защитата срещу приплъзване. Празната стъклена бутилка също трябва да бъде изложена на стабилни външни условия.

Карбидни или диамантени свредла

Стъклото за бутилки е много твърд материал. Ако ще се пробива или реже, пробивният или режещият инструмент трябва да бъде направен от още по-твърд материал. Карбидната бормашина е по-евтината алтернатива на диамантената бормашина. Карбидният свредло обаче може да стане тъп. В зависимост от предвидения диаметър на отвора трябва да се използват два или повече размера на свредлото.

  • Прочетете също - Пробиване на дупка в черупка
  • Прочетете също - Нарежете стъклената бутилка по дължина, без да се чупите
  • Прочетете също - частично или напълно деформиращи стъклени бутилки

„Отворът за отваряне“ трябва да бъде направен с размер на свредлото около един милиметър плюс / минус 0,2. След това скоковете в диаметър до целевия размер не трябва да надвишават пет милиметра. За отвор в стъклената бутилка с диаметър един сантиметър са идеални три отвора за пробиване.

Как да пробиете дупка в стъклена бутилка

  • Самозалепваща лента
  • Карбидни или диамантени свредла
  • Свредло (€ 48,00 на Amazon *) с бавна настройка на скоростта
  • Помощ за съхранение като кашон или кутия
  • Защита на дихателните пътища и защитни очила
  • Пин за закрепване на полиране

1. Покрийте сондажа

В зоната, в която трябва да се извърши пробиването, залепете маскираща лента като помощно средство за стартиране и защита от хлъзгане. Като алтернатива можете да използвате парче картон за това.

2. Фиксирайте бутилката

Когато тренировката удари бутилката, има относително силна сила. Закрепете стъклената бутилка по такъв начин, че тя да не може да се плъзне като цяло, а също така е защитена срещу отклоняване. Касетата може да помогне и тук.

3. Предварително пробиване

Поставете предварителната бормашина (0,8 до 1,2 мм) върху кръстосаната маркирана точка на пробиване и започнете да пробивате с бавна скорост от около 400 оборота в минута. Колкото по-бавно се върти свредлото, толкова по-малък е рискът от счупване и напукване.

4-ти. Охлаждащи паузи

Продължавайте да оставяте, за да оставите мястото на сондажа да се охлади. Можете да ускорите процеса на охлаждане с пръскана студена вода.

5. Пробийте целевия размер

Пробийте малката пилотна дупка по същия начин, в зависимост от размера на целта, с по-силно свредло.

6-то. Почистете вътрешния ръб

С приспособление за полиране с форма на писалка можете да премахнете микроскопичните стружки на вътрешния ръб на отвора за пробиване.

Съвети и трикове Ако пробиете дупка в стъклената бутилка, през която по-късно ще бъде насочена напитка, не забравяйте да поставите защитна яка на ръба на дупката.