Грунд преди боядисване и как най-добре да се процедира

Ако искате да дадете на стена нов слой боя и не искате да прекарвате часове в премахване на стари тапети, можете просто да нарисувате стария тапет. Въпреки това може да е необходим грунд преди оцветяването на тапета.

Когато може да е необходим грунд върху тапета

Обикновено тапетите могат да бъдат боядисани с нов цвят без никакви проблеми, особено ако това е конвенционален тапет с дървени стърготини, който е в добро състояние. В случая на нетъканите тапети или тези със силни цветове обаче това изглежда малко по-различно. Следните обстоятелства могат да наложат грунд:

  • Прочетете също - Грундирайте бетонния таван преди боядисване или тапетиране
  • Прочетете също - тапети или рисуване - какво работи кога?
  • Прочетете също - боядисване или тапетиране на стени в новата сграда
  • Тапетът е повреден.
  • Тапетите са снабдени със силни цветни акценти или шарки.
  • Това е стар модел тапет, направен от руно или пластмаса.
  • Тапетът съдържа петна или е осеян с никотин.

Какъв грунд ви трябва

Разбира се, какъв вид грунд е необходим зависи от вида и тежестта на замърсяването. Ако например само леко замърсяване или цветови нюанси трябва да бъдат боядисани, можете също да използвате конвенционална бяла боя за стена като грунд, който сте разредили малко с вода. Ако обаче има силно замърсяване, трябва да използвате това, което е известно като блокираща основа. Съдържа частици бяла боя, с които лесно могат да бъдат боядисани видими шарки или замърсявания. Освен това цветните частици пречат на мръсотията или цветовете да се покажат отново с течение на времето.

Където причината за блокиране не е достатъчна

Ако тапетът е силно наситен с никотин или грес, нормалната блокираща земя обикновено не е достатъчна. В специализираните магазини се предлагат специални изолационни бои, които също могат да бъдат използвани за включване на такова обезцветяване и след това боядисване върху него. В технически жаргон такива грундове често се наричат ​​грунд за корона или изолиращ бял. Ако искате да нанесете такъв грунд върху гладки тапети, първо трябва да го шлайфате малко и да отстраните старателно шлайфащия прах.

С помощта на подходящ грунд за перфектното покритие

С подходящ грунд можете да получите безупречен слой боя в желания цвят върху малко по-трудни основи, без нищо да се показва веднага или по-късно. Като правило можете да нанесете нормална боя за стена с желания цвят на оцветяване върху грунда.