Изливане на ръка от гипс

Изработването на ръка от гипс е по-голямо предизвикателство, отколкото изливането на релефно изображение в калъп, но с внимателно планиране и подготовка, такъв проект трябва да успее от първия опит. Най-добрите резултати и особено креативните възможности са възможни, ако се използва алгинат за съответната отливна форма.

Направете мухъл от алгинат

Като неусложнен отпечатъчен материал, алгинатът много често се използва при стоматологично лечение, тъй като се втвърдява относително бързо и все още има разтеглива и съответно гъвкава структура. Освен това не дразни кожата и като цяло е безвреден. Ще ви трябват следните предмети, за да вземете алгинатна матрица за ръце:

  • Алгинат на прах в достатъчно количество
  • съд за матрицата (алгинатната кофа често може да се използва за това)
  • дървена шпатула или нещо подобно на разбъркване (ръчен миксер за големи количества)
  • вода
  • съд за смесване на алгината
  • мерителна чашка

Подгответе ръката за изливане, преди да започнете да смесвате алгината, тъй като това трябва да стане много бързо, след като алгинатът влезе в контакт с вода. Затова трябва предварително да свалите халките си (ако желаете), да оформите ноктите и да измиете нормално ръката си с малко сапун. След това можете да смесите алгината с вода в съотношението на смесване, посочено на опаковката (обикновено съотношение на смесване е например 1100 ml вода за 500 грама алгинат). Смесете алгината и водата заедно за около 30 до 60 секунди, докато не се видят по-големи бучки. След това натиснете ръката или ръцете си в материала, така че все още да има разстояние от около 1 до 2 см от краищата на съда. След около 3 до 5 минути алгинатът трябва да бъде достатъчно твърд, за да издърпа ръката от втвърдената маса с внимателни движения.

Изсипете мазилка от Париж в алгинатната форма

Трябва да изчакате най-много няколко часа, преди да излеете мазилка от Париж, тъй като алгинатът ще се свие и изсъхне с течение на времето. Затова разбъркайте мазилката възможно най-скоро след завършване на вашата алгинатна форма. Трябва обаче да продължите много внимателно, така че мазилката на Париж да залепне правилно след пълненето. Тъй като алгинатната плесен се унищожава, когато ръката на мазилката се втвърди, когато се отстрани, имате само един опит наведнъж.

Алтернативи на алгинат

Най-красивите и детайлни отливки за ръце обикновено могат да бъдат направени с алгинат. Но можете да постигнете резултати и с гипс от превръзки в Париж, които са поне подходящи като страшна ръка за парти за Хелоуин. Дори гумена ръкавица може да бъде окачена в държач, така че да може да се направи напълно приемлива ръка от мазилка при изливане на мазилка.