Панелът на комина е замърсен поради експлоатационни и експлоатационни грешки

Модерните печки за изгаряне на дърва са проектирани по такъв начин, че да имат някакъв автоматичен механизъм за почистване. Независимо от това, може да се случи от време на време стъклото на камината да стане сажди. Има няколко причини за това, които са лесни за отстраняване, ако една е известна. Основният акцент е върху подаването на гориво и въздух.

Минималната температура е предпоставка за намалено образуване на сажди

В повечето печки на дърва както естеството на горивото, така и контролът на подаването на въздух са достатъчни, за да се избегне изгарянето на предния прозорец. Леките отлагания, които са почти неизбежни, могат лесно да бъдат отстранени чрез почистване веднъж или два пъти годишно.

  • Прочетете още - Мръсотията се изгаря в стъклото на камината
  • Прочетете също - Ако стъклото на печката е сажди
  • Прочетете също - Как правилно да запечатате стъкло за камина и как да го направите

По принцип саждите се развиват, когато температурата на изпичане е под 300 градуса по Целзий и следователно твърде ниска. Саждите изгарят само над тази минимална температура, вместо да се отлагат. Това е важно не само за поддържане на чистотата на коминното стъкло, но и предпазва всички останали компоненти от изгаряне.

Чести причини и как да ги избегнете

Всеки тип печка се различава леко един от друг по отношение на конструкцията. Новият собственик винаги трябва да чете внимателно инструкциите на производителя за употреба, за да научи конкретните оперативни стъпки. Следните причини са общи и могат да бъдат намерени във всяко добро ръководство:

Насърчете с борови чипове вместо хартия

Използването на хартия като тиндер за запалване трябва да се избягва. Той изгаря твърде „студено“ и развива много сажди, които се утаяват веднага. Шепа борови стърготини, много смолисти, плоски и малки парчета иглолистна дървесина, е идеалният материал.

  • Ако огънят се прави с въглища, захранващият въздух трябва да идва предимно отдолу, в случай на горене на дърва отгоре.
  • Задайте максималния приток на въздух веднага щом огънят се запали и постепенно намалете развитието на огъня съответно. Не го скъсявайте твърде бързо, защото твърде малко въздух увеличава развитието на сажди.
  • При подреждане на заготовките трябва да се поддържа циркулацията на въздуха между отделните парчета.
  • Размерът на трупите не трябва да надвишава диаметър или диагонал от пет сантиметра.

Съвети и трикове Ако саждите са изгорени в стъклото на камината ви, можете да ги изгорите отново. По този начин трябва за кратко да надхитрите действително охлаждащата въздушна възглавница на самопочистващия механизъм със вторичен въздух, известен също като измиване на прозорци.