Залепете коркова стена според нейното предназначение

При закрепване и залепване на стена на корк, дебелината на материала и по-късния тип употреба вземат решение за процедурата. По принцип свързването на корк принадлежи към простото майсторство. За постигане на дълги и функционални резултати някои фактори и мисли са полезни при планирането и прилагането.

От ролка до твърди плочи

Коркът може да се използва като покритие на стената като чисто визуално действащ материал или да се предприемат допълнителни функции. Най-често срещаните полезни и усилия са изолационни задачи за звук и топлина и се използват като пинтов дъска. От функционалността, както необходимата дебелина на материала, така и съответната подготовка на субстрата зависи.

  • Също така четете - тапети над стената на корка
  • Също така четете - премахнете стара коркова стена или капак
  • Също така четете - Затегнете стената на корк с лепило, нокти или винтове

Коркът се предлага в много различни концентрации. Най-тънките версии между два и пет милиметра се предлагат като ролки. При този избор закрепването на корковата стена съответства на тапети на по-дебели видове тапети.

Коркът във формата на плоча се движи между три и осем милиметра за декоративна коркова тапа. Ако се желаят свойства на щифтовата дъска, най-често срещаните дебелини са пет, осем и десет милиметра. Изолацията, която може да се използва и като щифт, започва от около осем милиметра. От тези силни страни нататък, залепването може да се сравни с облицовката на стени.

Песъчинки

Теглото на тапата зависи не само от дебелината на материала, но и от размера на зърната. Има три вида зърно:

  • Финото зърно е най-тежкото
  • Средно зърно
  • Грубите зърна са най-леките

Корков лист с дебелина десет милиметра тежи около 1,5 килограма на квадратен метър. Почти всички лепила, които отговарят на съответната повърхност, носят този „лек“ без никакви проблеми.

Видове лепило

Коркът е чувствителен към вода материал. Следователно лепилата с поведение на свиване не са подходящи. В допълнение към специалните коркови лепила са подходящи следните лепила:

  • Лепило за дърво (6,49 € на Amazon *)
  • Акрилно лепило
  • Двукомпонентно лепило

Конвенционалната паста за тапети не е подходяща.

Кандидатствайте и разпространявайте

Като цяло коркът може да бъде прикрепен към всички видове повърхности с подходящото лепило. В случай на силно и / или неравномерно абсорбиращи повърхности, трябва да се нанесе грунд или уплътнител. Коркът винаги трябва да бъде залепен вертикално по цялата повърхност. Когато полагате подови плочи хоризонтално, например, лепилни точки са достатъчни.

Съвети и трикове Дори ако изберете корк само по визуални причини, помислете за полезните свойства на естествения материал върху климата в помещението и изолационния ефект. Вместо тапети, по-дебелите панели могат например допълнително да изолират стената към съседа.