Боядисвайте пластмасова пейка, така че да е трайна

Пластмасата е неблагодарна повърхност за нанасяне на боя в дългосрочен план. Производителите на бои и лакове са разработили много продукти за това, но малко късмет винаги е част от него. Полезно и важно е да се определи от какъв точно материал е направена пластмасовата пейка, за да я боядисате с подходящия агент.

Определете вида на пластмасата

Идентифицирането на вида пластмаса е основата за успешния избор на правилната боя. За рециклиране абревиатурата е щампована някъде в банката. В повечето случаи това е полипропилен със съкращението PP. Но и други пластмаси се използват за направата на пейки. Възможни са следните типове:

  • Прочетете също - рисуването на Formica е подобно на процедурата за пластмаса
  • Прочетете още - Боядисване на мебели за баня и използване на правилния цвят
  • Прочетете също - Боядисване на стар сандък и придаване на нов блясък
  • PP полипропилен,
  • PS полистирол, PE полиетилен (Hostalen, Lupolen, Vestolen),
  • ABS акрилонитрил бутадиен стирен
  • Филми с меламинова смола

Релефът може да липсва на неевропейски продукти. В този случай само пробите и грешките ще помогнат.

Подготовка и грундиране

Повърхностите на пластмасата трябва да бъдат обезмаслени със специален агент. В идеалния случай се използва агент, който идва от същия производител като по-късния грунд (€ 36,80 на Amazon *) и пластмасовия лак. Процедурата съответства на тази при боядисване на врати CPL, форма и пластмасова градинска маса.

За да се постигне гладко, равномерно и добро разпределение, препоръчително е да се напръска както върху грунда, така и върху горния слой. Ако пистолетът за боядисване не е на разположение (може да се вземе назаем от железария), ръчните патрони се предлагат и от магазините за боядисване. Обезмаслената и старателно почистена повърхност се шлайфа със специално руно с размер на зърната между 350 и 400. Като алтернатива може да се използва и стоманена вълна.

Първият път се шлайфа след почистване, преди нанасяне на грунда. След като грундът изсъхне, шлифоването се извършва втори път. В зависимост от броя на слоевете за боя, той отново се презарежда между всяка операция.

За да се противодейства на износа, може да се нанесе прозрачно уплътнение върху повърхността на седалката на пластмасовата банка. Добре подхождащият е предимно полиуретан за пръскане. Също така безцветната течна пластмаса отговаря на тази цел.

Съвети и трикове Можете също да използвате почистващ алкохол вместо специален агент за обезмасляване. Внимавайте да не докосвате почистените места с кожата си и отново "клон".