Инсталиране на вентилационна система и какво трябва да имате предвид

Можете също така да инсталирате си вентилационна система. Това ви спестява много пари и все още се наслаждавайте на предимствата на автоматичната вентилация на помещението, която, за разлика от класическата вентилация на прозорците, спестява много пари и е много по-практично.

Инсталирайте в своя собствена вентилационна система

Ако сте построили нова къща или сте реновирани, обикновено ще сте осигурили подходяща изолация. Тук е необходимо да се осигури контролирана вентилация на живите пространства. Като алтернатива на целия апартамент или на цялата къща, можете също да проветрите отделни стаи, ако това се е наложило поради конструктивни мерки. Работи още по-лесно за отделни стаи.

  • Прочетете още - Използване на вентилационна система в спалнята и за какво да внимавате
  • Прочетете също - Преоборудване на централна вентилационна система и на какво трябва да обърнете внимание
  • Прочетете също - Как да почистите централна вентилационна система и за какво да внимавате

Когато инсталацията може да бъде извършена от вас самостоятелно

Някои предпоставки вече трябва да са изпълнени, за да можете сами да извършите инсталацията и пак да го направите правилно. Те включват някои изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да може изобщо да се използва вентилационна система:

  • външната обвивка или пространството трябва да са добре изолирани
  • само от време на време вентилацията на прозорците вече не осигурява достатъчен обмен на въздух
  • трябва да има контролиран обмен на въздух
  • не трябва да има големи топлинни загуби

Какво трябва да имате предвид, когато инсталирате системата

Вентилационните системи работят с вентилатори, чрез които се осъществява обменът на въздух. При избора на системата е от съществено значение да се вземе предвид размерът на помещението в кубични метри, така че системата да бъде правилно оразмерена по-късно. Когато инсталирате, трябва да сте сигурни, че каналите за отработен въздух са монтирани там, където може да възникне най-топлият и влажен подаващ въздух, например в кухнята или банята. Трябва също да отбележите максималните разстояния на конвейерите на устройствата, които обикновено са само няколко метра. Въздушните връзки винаги трябва да са на достатъчно разстояние една от друга.

Монтирането на вентилационни системи във влажни помещения

Когато инсталирате такава система в банята, трябва да поддържате необходимите хлабини между вентилаторите и въздушните връзки и санитарните помещения и да се уверите, че вентилаторите с електрическо задвижване имат съответната степен на защита (напр. IP 24 за защита срещу пръски вода). Ако използвате устройства с по-ниска степен на защита (например IP 21), те трябва да бъдат инсталирани на подходящо разстояние от душа или ваната.