Боядисване на мултиплекс дъска и как тя работи

Мултиплексните панели са специални шперплатови панели, които се състоят от няколко слоя дърво и са много популярни за изграждане на мебели или други предмети. Те са доста лесни за обработка и също толкова лесни за боядисване.

Обработвайте мултиплекс панели и ги боядисвайте правилно

Мултиплексната дъска, подобно на класическата дъска от шперплат, се състои от неравен брой отделни слоеве дърво. Те трябва да имат определена якост и минимален брой слоеве и да имат определена стабилност, която се постига много бързо поради различните дървесни слоеве. Панелите са много популярни навсякъде, където се изисква особена стабилност и стабилност на размерите. За да могат по-късно да използват правилно предметите, направени от тези плочи, те обикновено са снабдени с подходящо покритие.

  • Прочетете също - Прецизно оформяне на шперплат - как работи?
  • Прочетете също - Как да направим шперплат водоустойчив
  • Прочетете също - Рисуване на плочи за ситопечат - улеснено!

На какво трябва да обърнете внимание, когато рисувате по-късно

Внимателната подготовка е важна, за да се получи добър завършек на боята. Чистотата е особено важна, за да не се отрази нежеланото замърсяване на резултата. Обърнете специално внимание на следното:

  • Шлайфайте дървото преди боядисване, за да се получи гладка повърхност и да се подобри абсорбцията на боята
  • по-скоро нанесете няколко тънки слоя лак вместо един дебел
  • Ако е необходимо, шлайфайте междинните слоеве отново фино
  • най-добре е да използвате акрилна боя (водоразтворима боя)
  • Използвайте особено фина шкурка, когато използвате лъскав лак
  • Оставете всички слоеве боя да изсъхнат старателно преди по-нататъшна обработка

Боядисвайте преди или след сглобяването

Дали боядисвате панелите преди или след инсталирането на панелите, зависи от предназначението на мултиплексните панели. В много случаи има повече смисъл да боядисвате панелите преди сглобяването, особено ако отделните зони трябва да имат различни цветове. Ако искате да предотвратите изкривяването на дървото, трябва да помислите за добавяне на боя към задната част на дървените панели. Това ефективно предотвратява огъването на листа по-късно поради влагата от боята, действаща от едната страна.

Какво да направите преди боядисване

Най-добре е да изрежете всички дървени части по размер преди боядисване и да работите във всякакви вдлъбнатини, така че завършената боядисана повърхност да не бъде нарушена от обработката.