Боядисвайте пергола и я предпазвайте от слънце и влага

Перголата е много популярна веранда за къщата или терасата, която често е направена от дърво, което, разбира се, трябва да бъде адекватно защитено от атмосферните влияния. Можете да нарисувате пергола с подходящ цвят.

Перголи, екрани за поверителност или градински мебели от дърво

Ако дървото се използва под каквато и да е форма в градината, например за пергола, то трябва да бъде защитено и да изглежда добре. В края на краищата повечето мебели от дърво в градината са украшение. За да може дървото да издържа на вятър и атмосферни условия и да не стане неприятно за много кратко време, трябва да бъде снабдено със защитен слой, например чрез боядисване. Ако искате перголата ви да продължи дълго време, можете да използвате консерванти за дърво например. Друга възможност е да боядисате повърхностите със защита от ръжда и след това с желан цвят.

  • Прочетете също - Изградете сами пергола като отворен покрив
  • Прочетете също - боядисайте залепено дърво и го предпазете от външни влияния
  • Прочетете също - Съвети за боядисване на апартамент

Боядисването и отделните работни стъпки

Нов слой боя или. Боядисването на предмети от дърво в градината, като пергола, винаги отнема няколко часа работа, при което трябва да обърнете особено внимание на адекватната подготовка и предварителна обработка. По същество трябва да се извършат следните работни стъпки:

  • евентуално съществуващи, остатъци от стара боя или. Отстранете старателно обелената боя
  • След това почистете старателно дървените повърхности и ги оставете да изсъхнат
  • Поправете повредените зони като дупки или пукнатини с подходящ пълнител (4,25 евро на Amazon *)
  • нанесете грунд и оставете да изсъхне старателно
  • извършете действителното боядисване с подходяща боя (за предпочитане устойчива на UV лъчение)
  • нанесете втори слой, ако е необходимо

Какво друго трябва да имате предвид при подготовката на пергола

Някои перголи също се състоят от екзотични гори като тик или меранти и следователно естествено имат правно ефективна защита на дървесината. Все пак може да се случи материалите да станат сиви поради времето. За да предотвратите това, трябва да използвате специални консерванти за дърво за боядисване на повърхностите.

Избягвайте неприятни изненади

Избягвайте неприятни изненади при боядисване и изпробвайте съответната боя само на място, което не се вижда по-късно, преди да приложите цялостната боя. Това е особено вярно, ако трябва да се направи изцяло нов слой боя с различен цвят от този, който е бил нанесен преди това.