Скриване или рисуване на съществуваща граница върху плочки

На въпроса за това как една неподходяща, необичана и остаряла граница може да бъде скрита или изчезнала, трябва да се отговори в зависимост от естеството на границата. Плоските граници без релеф могат да бъдат боядисани (или залепени) относително лесно. Фреските и релефите изискват повече усилия.

С или без релеф и триизмерна структура

Границите могат да се прилагат като равни и плоски декорации между плочките. Ако плочките се боядисват, не е необходима специална подготовка за границата от този тип.

  • Прочетете също - Боядисване на плочки: Изчислете разходите
  • Прочетете също - Какъв цвят е подходящ за боядисване на плочки
  • Прочетете също - Възможно ли е това? Боядисвайте плочките с боя за стени

Границите с триизмерна текстура и релефни изображения изискват по-сложна процедура. Предлагат се следните две решения:

1. Оставете контура във формата му и просто го боядисайте в различен цвят (еднакъв с плочките или отделен отново)

2. Изгладете и изравнете границата, като попълните релефите. В зависимост от височината или дълбочината на конструкцията може да възникне изпъкнало "топче".

В редки случаи релефните граници са залепени и могат да бъдат премахнати с шпатула преди боядисване.

Попълнете релефната структура

Докато повърхностите на плочките и фугите могат да бъдат боядисани с валяк на бояджия, за релефни конструкции е необходима четка, ако те не са изравнени. Те са предимно остъклени. Обезмаслените и старателно почистени релефи могат да бъдат напълнени със смес за пълнене на фуги или с течна пластмаса.

След "изравняване" на релефите трябва да се вземат предвид различните адхезия и абсорбция на боята. Смесите за пълнене или пластмасата абсорбират цвета по различен начин от остъклените или неглазирани повърхности на плочки. Грунд за залепване (19,50 евро на Amazon *) може да помогне за постигане на възможно най-равномерно цветно изображение. След това върху него се нанася акрилна боя.

Неутрализирайте двумерните граници

Ако трябва да се създаде нов декор върху плоска, двуизмерна граница, старият декор в идеалния случай първо се боядисва в основния цвят, който също се придава на плочките на плочките. След това се прилага новият декор, при което могат да бъдат внедрени промени в разположението на границата (по-висока или по-ниска) и формата (по-широка или по-тясна).

Съвети и трикове В много случаи границите съдържат покрития като ярко злато. Уверете се, че сте отлепили всички покрития. Често помагат ацетонът и разредената почистваща киселина, както и отоплението със сешоар или топлинен пистолет.