Импрегнирайте стена и я предпазете от проникване на влага

При импрегниране, известно още като хидрофобиране, върху стената се нанася водоотблъскваща боя. Защитен филм върху външните стени запечатва порести повърхности и предотвратява проникването на влага. Импрегнациите рядко се използват отвътре, тъй като имат отрицателно въздействие върху вътрешния климат.

Херметично затворено уплътнение

Голите бетонни или каменни стени, които не се боядисват или измазват, трябва да бъдат хидроизолирани. В много случаи принципът на действие е подобен на грундирането. Импрегниращият агент затваря порите на повърхността, обикновено с тънък филм.

  • Прочетете също - Рисуване на мазна стена
  • Прочетете също - сплъстяване на стена
  • Прочетете също - Почистване на стена

В резултат на това херметичното и дифузионно затваряне на зидарията трябва да се спазва. Импрегнирането не е правилната мярка във всички случаи. Ако например естественият камък има естествена регулация на влагата, за предпочитане е дифузионно отворена мазилка на каменната стена.

Критерии за вземане на решение за импрегниране

Особено на закрито, трябва внимателно да прецените дали импрегнирането на стената е най-изгодното решение. От една страна, трябва да се вземат предвид химичните съставки на импрегниращия агент, а от друга страна, вътрешните стени могат да се потят, ако са лишени от баланс на влагата чрез запечатване. След импрегнирането трябва да се зададат следните въпроси:

  • Херметичното уплътнение причинява повече вреда, отколкото защитава
  • Трябва да се изключат изпаренията, като тези, причинени от затопляне в отопляеми интериори
  • Други мерки като измазване или облицовка може да са достатъчни
  • Химичните съставки като хлорното избелване са безопасни от зачервяване
  • Импрегниращите агенти, произведени на естествена основа, развиват достатъчна ефективност
  • Ако в зидарията не се "запази" влага, която се издига

Алтернативи на импрегнирането

Алтернативи на химическото импрегниране на стена са възможни в почти всички случаи. Освен премахване на източници на влага като конденз чрез изолация и вентилация, минералните мазилки или фасадната облицовка по външните стени осигуряват добра защита срещу проникваща влага.

Ако влажните стени са импрегнирани след ремонта, причината за проникването на влага трябва да бъде безопасно отстранена. В противен случай предимството на импрегнирането се обръща в недостатък. Херметичното уплътнение "предпазва" вътрешната влага и рано или късно води до значителни повреди на зидарията.

Съвети и трикове На външната си фасада можете да използвате чисто механични средства като навеси, стрехи или фасадна облицовка, за да запазите преките валежи в достатъчна степен.