Подгответе стена перфектно за поставяне на тапети

Поставянето на тапет на стена е малко от свободния стил, който следва ръчното задължение. Дали тапетът ще бъде дълготраен зависи от достатъчната подготовка на стената. В допълнение към гладкостта и свободата от прах, фокусът е върху поведението на засмукване. Няколко прости трика са достатъчни за оценка на ситуацията.

Обща подготовка

Тапетът се нуждае от равномерна и гладка повърхност. Дори малки неравности като почистване на канали ще се изтласкат след изсъхване, особено през тънки хартиени тапети. По-здравите и дебели нетъкани тапети не са толкова чувствителни.

  • Прочетете също - Хартия на боядисана стена
  • Прочетете също - Хартия на стена с различни видове тапети
  • Прочетете също - Тапети: правилната подготовка на стените

Старият тапет трябва да бъде напълно премахнат, ако вече няма достатъчно задържане. Това може да се провери чрез малки разрези, където повдигането се тества с шпатула. Пукнатините и дупките трябва да бъдат запълнени. Челните фуги се запълват по стени, изработени от панели като гипсокартон.

Стените, боядисани с боя, също се тестват чрез малки разрези. Парче самозалепваща лента се нанася върху среза и бързо се издърпва отново с един удар. Ако върху лентата има частици боя, боята трябва да се отстрани преди тапетирането.

Стените могат да се изглаждат ръчно
да се шлайфа. За да се премахне изцяло шлайфащият прах, стените се вакуумират след пълненето и пълнежа (4.25 € на Amazon *).

Тествайте текстурата на стената

Сравнително прост тест с водно пръскане е достатъчен, за да се оцени абсорбцията на стената.

  • Хвърляните водни капчици се оттичат: Абсорбцията е твърде ниска
  • Хвърлените водни капчици образуват тъмни петна: твърде много засмукване
  • Ако капките вода образуват ярки петна от влага, абсорбцията е правилна

Променете абсорбцията:

  • Поставете стената с тънко смесено лепило за тапети
  • Нанесете ролка отпадъци като грунд
  • Четкането на повърхността с твърда четка увеличава абсорбцията

Разширена подготовка

Ако стената едва ли има някакво засмукване и това не може да бъде подобрено чрез изчеткване, скритата инсталация е най-сигурното решение. Старата съществуваща скрита мазилка се проверява чрез натискане с палец. Ако се получи вдлъбнатина, мазилката трябва да бъде предварително обработена с дълбок грунд (4,99 евро на Amazon *).

Съвети и трикове Ако очаквате да претапицирате прясно тапетираната стена на по-късна дата, можете да използвате специални подвижни тапети. Ако тапетът се поднови, те осигуряват незабавно използваема, перфектна повърхност.